Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες στο «σκουπιδότοπο» που περιβάλλει τη Γη

Δεκάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες στο «σκουπιδότοπο» που περιβάλλει τη Γη

Περίπου ένας τόνος πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα σε παροπλισμένους δορυφόρους και ξεχασμένα εξαρτήματα. Ο κίνδυνος προέρχεται από δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι περισσότεροι σε σοβιετικούς στρατιωτικούς δορυφόρους.

36

Περίπου ένας τόνος πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα σε παροπλισμένους δορυφόρους και ξεχασμένα εξαρτήματα, εκτιμούν Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Ο ραδιενεργός κινδυνος προέρχεται από 32 ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες δορυφόρων, 13 πυρήνες αντιδραστήρων και τουλάχιστον οκτώ θερμοηλεκτρικές γεννήτριες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που εκλύεται κατά τη διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων.

Σύμφωνα με ομιλητές στο Τέταρτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Διαστημικά Σκουπίδια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, οι περισσότεροι αντιδραστήρες βρίσκονται σε σοβιετικούς δορυφόρους με ραντάρ αναγνώρισης, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από το 1967 έως το 1988.

Όπως αναφέρει το New Scientist, οι περισσότεροι από τους ραδιενεργούς δορυφόρους αποσύρρθηκαν για λόγους ασφάλειας σε τροχιές μεταξύ των 700 και 1.500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από τη ζώνη αυτή διέρχονται συχνά πύραυλοι που μεταφέρουν δορυφόρους σε υψηλότερες, γεωστατικές τροχιές, και το ενδεχόμενο σύγκρουσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Τζόνσον του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανανεωμέενο ενδιαφέρον για την πυρηνική προώθηση σκαφών σχεδιασμένων για μακρινά ταξίδια στο Ηλιακό Σύστημα.

Αν και η εκτόξευση δορυφόρων με πυρηνικούς αντιδραστήρες σταμάτησε το 1988, η εκτόξευση νέων πυρηνοκίνητων σκαφών μεγάλης εμβέλειας ίσως αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος της Γης με ραδιενεργά υλικά.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καθορίσει κανόνες για τη χρήση της πυρρηνικής ενέργειας σε διαστημικές εφαρμογές καθώς και για την απόσυρση των ραδιενεργών υλικών από τη γειτονιά του πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024