Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύτταρα τυραννόσαυρου ίσως εντοπίστηκαν σε απολίθωμα

Κύτταρα τυραννόσαυρου ίσως εντοπίστηκαν σε απολίθωμα

Μαλακοί ιστοί ενός προϊστορικού ζώου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο μηριαίο οστούν ενός Tyrranosaurus rex που έζησε πριν από 70 εκατ. χρόνια. Μέσα στο κόκκαλο ίσως υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και αιμοσφαίρια που θα αποκαλύψουν στοιχεία για τη βιολογία των δεινοσαύρων.

36

Μαλακοί ιστοί ενός προϊστορικού ζώου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο μηριαίο οστούν ενός Tyrranosaurus rex που έζησε πριν από 70 εκατ. χρόνια. Μέσα στο κόκκαλο βρέθηκε ελαστικό υλικό που ίσως περιέχει αιμοφόρα αγγεία και ερυθρά αιμοσφαίρια και ενδέχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη βιολογία των δεινοσαύρων.

«Ξόδεψα την καριέρα μου αναζητώντας μικρά κομματάκια πρωτεΐνών. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα κάτι τέτοιο» σχολιάζει η Δρ Μέρι Σουάιτσερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο Science.

Οι μαλακοί ιστοί αποσυντίθενται γρήγορα μετά το θάνατο του ζώου και πολύ σπάνια απολιθώνονται. Στην καλύτερη περίπτωση, το απολίθωμα διατηρεί μόνο το γενικό εξωτερικό σχήμα του ζώου ή των οργάνων του.

Καθώς το εσωτερικό των απολιθωμάτων αποτελείτα από ανόργανα υλικά, οι περισσότεροι παλαιοντολόγοι προτιμούν να διατηρούν τα δείγματά τους άθικτα και να μην κάνουν τομές.

Η Σουάιτσερ ακολούθησε όμως μια διαφορετική τακτική: Μελέτησε το μηριαίο οστούν ενός 18 χρονου T.rex το οποίο είχε ήδη σπάσει όταν αφαιρέθηκε από το ψαμμιτικό υπόστρωμα της Μοντάνα όπου εντοπίστηκε.

Προκειμένου να απομονώσουν υλικό από τον αυλό του οστού, οι ερευνητές απομάκρυναν με χημικούς παράγοντες όλα τα άλατα του κόκκαλου. Η Σουάιστερ παρομοιάζει τη διαδικασία με το να βάλει κανείς ένα κόκκαλο κοτόπουλου στο ξύδι: τα άλατα ασβεστίου διαλύονται, αφήνοντας πίσω τους τη μαλακή μήτρα του οστού.

Από τη μήτρα που βρέθηκε στο δείγμα ξεκινούσαν διαφανή αγγεία, πιθανώς αιμοφόρα, μέσα στα οποία υπήρχαν σχηματισμοί σαν οστεοκύτταρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες αυτές οι δομές θυμίζουν κόκκαλο στρουθοκάμηλου -τα πουλιά προήλθαν από τους δεινόσαυρους.

Η ομάδα της Σουάιτσερ πιστεύει μάλιστα ότι τέτοιοι μαλακοί ιστοί ίσως υπάρχουν σε πολλά ακόμα απολιθώματα τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει εσωτερικά.

Η απομόνωση πρωτεΐνών και DNA, ελπίζουν οι ερευνητές, ίσως προσφέρει στοιχεία για την εξέλιξη των πτηνών από τους δεινόσυαρους και ίσως δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν οι δεινόσαυροι ήταν θερμόαιμοι όπως τα θηλαστικά ή ποικιλόθερμοι όπως τα σύγχρονα ερπετά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024