Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέοι ιοί συγγενικοί με τον HIV μεταδίδονται από τους πιθήκους στον άνθρωπο

Νέοι ιοί συγγενικοί με τον HIV μεταδίδονται από τους πιθήκους στον άνθρωπο

Δυο άγνωστοι μέχρι σήμερα ρετροϊοί, συγγενικοί με τον ιό HIV του AIDS, ανακαλύφθηκαν σε κυνηγούς πιθήκων στο Καμερούν, ανακοίνωσαν το Σάββατο αμερικανικές υπηρεσίες. Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν οι ιοί HTLV 3 και 4 προκαλούν ασθένειες.

36

Δυο άγνωστοι μέχρι σήμερα ρετροϊοί, συγγενικοί με τον ιό HIV του AIDS, ανακαλύφθηκαν σε κυνηγούς πιθήκων στο Καμερούν, ανακοίνωσαν το Σάββατο αμερικανικές υποηρεσίες. Οι ιοί πιθανότατα μεταδόθηκαν στον άνθρωπο από το αίμα των πιθήκων, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν προκαλούν ασθένειες.

Όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και το Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη, οι ιοί ονομάστηκαν ΗΤLV-3 και HTLV-4 (Human T-lymphotomic Virus, Ανθρώπινος Τ-λεμφοτοπικός Ιός).

Δύο άλλοι ιοί HTLV, οι τύποι 1 και 2, είναι ήδη γνωστό ότι προσβάλλουν τον άνθρωπο, και σε μικρό ποσοστό των ασθενών προκαλούν λευχαιμία και νευρολογικές διαταραχές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο HTLV-3 είναι γενετικά σχεδόν ταυτόσημος με τον ιό STLV-3 που προσβάλλει πιθήκους, ενώ ο HTLV-4 είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους HTLV και STLV.

Ο ιός του AIDS, που ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία ρετροϊών, πιστεύεται επίσης ότι προήλθε από ιούς που προσβάλλουν πιθήκους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στη 12η ετήσια διάσκεψη για τους ρετροϊούς που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, οι δυο νέοι ιοί μεταδόθηκαν στον άνθρωπο πιθανότατα από δαγκώματα ή άλλα τραύματα.

Οι ερευνητές αρχικά έκαναν παρατηρήσεις σε ανθρώπους που έχουν επαφή με πιθήκους στους ζωολογικούς κήπους όπως κτηνίατροι ή ιδιώτες που είχαν πιθήκους ως κατοικίδια ζώα, και επέκτειναν στη συνέχεια την έρευνά τους σε 930 κυνηγούς πιθήκων στο Καμερούν.

Ο Ουαλίντ Χενέιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στο Καμερούν για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και για να εντοπιστούν οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι.

Σύμφωνα με τον Χενέιν, η «έρευνα αυτή δείχνει ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων είναι συχνή».

Ο HTLV-1 και ο HTLV-2 υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους εκ των οποίων το 5% εκδηλώνει σοβαρές ασθένειες, συνήθως αρκετά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση.

Οι HTLV 3 και 4 είναι πιθανόν να προκαλούν διαταραχές, οι οποίες όμως δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα επειδή ο χρόνος επώασης είναι μεγάλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024