Αρχέγονα φωτοστέφανα

Η Γη ίσως περνά μέσα από σύννεφα σκοτεινής ύλης

Η Γη ίσως περνά μέσα από σύννεφα σκοτεινής ύλης
Τα σκοτεινά φωτοστέφανα συγκέντρωσαν γύρω τους περισσότερη ύλη και βοήθησαν στο σχηματισμό των γαλαξιών   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Σάντα Κρουζ
Οι πρώτες μεγάλες δομές που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ήταν μικρά σύννεφα αποτελούμενα από τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, προκύπτει από αναλύσεις με τη βοήθεια υπερυπολογιστή. Τα «φωτοστέφανα» σκοτεινής ύλης υπάρχουν ακόμα και περνούν από τη γειτονιά της Γης κάθε 10.000 χρόνια.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές αναφέρουν την Πέμπτη στο Nature ότι μόνο μέσα στον Γαλαξία μας υπάρχουν έως και ένα τετράκις εκατομμύρια τέτοια φωτοστέφανα, καθένα από τα οποία έχει περίπου τη μάζα της Γης και τη διάμετρο του Ηλιακού Συστήματος.

Η σκοτεινή ύλη, που συνιστά το 80% του Σύμπαντος, δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή επεδή, σε αντίθεση με την κανονική ύλη, δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Οι φυσικοί είναι όμως βέβαιοι για την ύπαρξή της επειδή η βαρύτητα της κανονικής ύλης δεν θα αρκούσε από μόνη της για να συγκρατεί τους γαλαξίες κοντά μεταξύ τους.

Ο Δρ Γιουργκ Ντίμαντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ και οι συνεργάτες του βάσισαν τη μελέτη τους στην θεωρία ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από το θεωρητικό υποατομικό σωματίδιο neutralino, το οποίο έχει μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από του πρωτονίου και αλληλεπιδρά ελάχιστα με την κανονική ύλη. Η ύπαξη του neutralino προβλέπεται από ένα παρακλάδι της σωματιδιακής φυσικής που ονομάζεται υπερσυμμετρία.

Το υπολογιστικό μοντέλο των ερευνητών έδειξε ότι μικρά σύννεφα σκοτεινής ύλης δημιουργήθηκαν μόλις 20 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πολύ πριν την εμφάνιση των άστρων. Το βαρυτικό πεδίο των συννέφων αυτών, που έχουν σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας, συγκέντρωσε γύρω τους περισσότερη ύλη και οδήγησε στο σχηματισμό των γαλαξιών.

Λάμψεις ακτίνων γάμμα

Τα συμπεράσματα της έρευνας παραμένουν πάντως υποθετικά και θα ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν μόνο μέσω του εντοπισμού του neutralino.

Οι θεωρητικοί φυσικοί προβλέπουν ότι τα neutralinos αλληλοεξουδετερώνονται όταν έρθουν σε επαφή, εκπέμποντας ταυτόχρονα ακτινοβολία γάμμα.

Όμως αυτές οι λάμψεις ακτίνων γάμμα προβλέπεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, και θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στο διάστημα μόνο με το διαστημικό τηλεσκόπιο GLAST της NASA, που πρόκειται να τεθεί σε τροχιά το 2007.

Μέχρι τότε, οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν να καταγράψουν με το τηλεσκόπιο HESS της Ναμίμπια τις βροχές φωτονίων που εικάζεται ότι δημιουργούνται από τη σύγκρουση neutralinos με σωματίδια της γήινης ατμόσφαιρας.

Τα ίδια τα σωματίδια ίσως ανιχνευθούν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, ο οποίος κατασκευάζεται στο CERN της Ελβετίας και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2007.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη