Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γενετικοί παράγοντες φαίνεται να προδιαθέτουν για την ομοφυλοφιλία

Γενετικοί παράγοντες φαίνεται να προδιαθέτουν για την ομοφυλοφιλία

Η ομοφυλοφιλία οφείλεται όχι μόνο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και σε μια ομάδα άγνωστων μέχρι στιγμής γονιδίων, διαπιστώνουν Ιταλοί ερευνητές. Η μελέτη φαίνεται μάλιστα να εξηγεί γιατί τα υποθετικά «γκέι γονίδια» δεν εξαλείφθηκαν από τη φυσική επιλογή.

36

Η ομοφυλοφιλία πιθανώς οφείλεται όχι μόνο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και σε μια ομάδα άγνωστων μέχρι στιγμής γονιδίων, διαπιστώνουν Ιταλοί ερευνητές. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες, φαίνεται μάλιστα να εξηγεί γιατί τα υποθετικά «γκέι γονίδια» δεν εξαλείφθηκαν από τη φυσική επιλογή.

Μέχρι σήμερα, πολλοί ερευνητές υποστήριζαν ότι αν υπήρχαν γονίδια που προδιαθέτουν για ομοφυλοφιλία, σταδιακά θα εξαφανίζονταν από τους ανθρώπινους πληθυσμούς, δεδομένου ότι δεν ευνοούν την αναπαραγωγή.

Όμως ο Αντρεα Καμπέριο-Τσιάνι του Πανεπιστημίου της Πάντοβα υποστηρίζει τώρα ότι τα γονίδια αυτά υπάρχουν, και διατηρούνται στον πληθυσμό επειδή επιδρούν και στις γυναίκες, αλλά με διαφορετικό τρόπο: τις κάνουν πιο γόνιμες, και γι αυτό ευνοούνται από τη φυσική επιλογή.

Η έρευνα έδειξε ότι τα γονίδια κληρονομούνται στους ομοφυλόφιλους άνδρες από την μητέρα και ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που κληροδοτείται στους άρρενες απογόνους από τη μητέρα.

«Το βασικό είναι ότι τα γονίδια αυτά συνδέονται τόσο με την ομοφυλοφιλία στους άνδρες όσο και με την αυξημένη γονιμότητα στις γυναίκες και προέρχονται από την πλευρά της μητέρας και όχι του πατέρα» αναφέρει στο Reuters ο Καμπέριο-Τσιάνι.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, Αμερικανοί ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι ανακάλυψαν το «γκέι γονίδιο», όμως τα συμπεράσματά τους δεν κατέστη δυνατό να επαναληφθούν και αμφισβητήθηκαν έντονα.

Οι Ιταλοί ερευνητές δεν πιστεύουν ότι πίσω από την ομοφυλοφιλία βρίσκεται ένα και μοναδικό γονίδιο. Αν ήταν έτσι, εξηγούν, το γονίδιο θα διαδιδόταν σχετικά εύκολα στον πληθυσμό και πιθανώς θα είχε ήδη εντοπιστεί.

Η ομάδα του Καμπέριο-Τσιάνι ζήτησε από 98 ομοφυλόφιλους και 100 ετεροφυλόφιλους άνδρες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τα γενεαλογικά τους δέντρα.

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αφενός είχαν πολύτεκνες μητέρες και θείες, αφετέρου είχαν και περισσότερους ομοφυλόφιλους άνδρες συγγενείς από την πλευρά της μητέρας τους.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα «γκέι γονίδια» υπάρχουν, ο Καμπέριο-Τσιάνι τονίζει ότι στην ανάπτυξη της ομοφυλοφιλίας παίζουν ρόλο και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως οι εμπειρίες κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, ή το ορμονικό περιβάλλον της μήτρας. Εξάλλου, κάθε περίπτωση ομοφυλοφιλίας μπορεί να είναι διαφορετική, και να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες από ό,τι άλλες περιπτώσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει ένα σετ γονιδίων που επηρεάζει τη σεξουαλική έκφραση, αλλά δεν την καθορίζει» διευκρινίζει ο Καμπέριο-Τσιάνι.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society Β, έδειξε ότι τα υποθετικά «γκέι γονίδια» συμμετέχουν στην εμφάνιση της ομοφυλοφιλίας κατά 14% -το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής προέρχεται από άλλους παράγοντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024