Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την κλωνοποίηση νεκρών πειραματίζεται τώρα ο Παναγιώτης Ζαβός

Με την κλωνοποίηση νεκρών πειραματίζεται τώρα ο Παναγιώτης Ζαβός

Ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός γιατρός Παναγιώτης Ζαβός υποστηρίζει ότι δημιούργησε βιώσιμα έμβρυα κλωνοποιώντας νεκρούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας αντιμετώπισε πάντως τον ισχυρισμό με σκεπτικισμό και αυστηρές επικρίσεις.

36

Ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός γιατρός Παναγιώτης Ζαβός υποστηρίζει ότι δημιούργησε βιώσιμα έμβρυα κλωνοποιώντας νεκρούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας, όπου παρουσιάστηκε το πείραμα, αντιμετώπισε πάντως τον ισχυρισμό με σκεπτικισμό και αυστηρές επικρίσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη με δική του πρωτοβουλία, ο κυπριακής καταγωγής Π.Ζαβός ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τρία έμβρυα συγχωνεύοντας το γενετικό υλικό των θανόντων με ωάρια αγελάδας από τα οποία είχε αφαιρεθεί το DNA.

Δύο από τα έμβρυα, υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής, θα είχαν αναπτυχθεί φυσιολογικά αν είχαν εμφυτευθεί στη μήτρα μιας παρένθετης μητέρας.

Ο καθηγητής Ρίσταρντ Γκάρτνερ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την κλωνοποίηση της Βασιλικής Εταιρείας, σχολίασε ότι ο βρετανικός νόμος απαγορεύει τέτοιου είδους πειράματα και ότι η έρευνα του Π.Ζαβού είναι «επιστημονικά αμφισβητήσιμη και ηθικά απαράδεκτη».

«Είναι εξόφθαλμα παραπλανητικό να υπονοείς ότι μπορείς να αναπαράγεις ένα αγαπημένο πρόσωπο, όπως ένα παιδί που χάθηκε σε τροχαίο ατύχημα, δημιουργώντας ένα κλωνοποιημένο πρόσωπο με το ίδιο γενετικό υλικό» σχολίασε.

Σκεπτικισμός

Ο Π.Ζαβός είχε ισχυριστεί πέρυσι ότι εμφύτευσε κλωνοποιημένα έμβρυα στη μήτρα μιας γυναίκας που δεν κατονομάστηκε, ωστόσο τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι η εγκυμοσύνη απέτυχε.

Μέχρι σήμερα ο Παναγιώτης Ζαβός αρνείται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά του σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως ό,τι ισχυρίζεται είναι αλήθεια.

Στο τελευταίο εγχείρημα, ο ερευνητής χρησιμοποίησε ζωντανά κύτταρα από τρεις ανθρώπους που είχαν αποβιώσει πρόσφατα, καθώς και ωάρια αγελάδας από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Έμβρυα από συγχώνευση ανθρώπινων κυττάρων με ωάρια αγελάδας έχουν δημιουργηθεί από διάφορες ερευνητικές ομάδες, για πρώτη φορά στη Νότιο Κορέα το 1996.

Τα έμβρυα πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε κλωνοποιημένα βρέφη.

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, ο Π.Ζαβός χρησιμοποίησε δείγμα ιστού από ένα 11χρονο κορίτσι που είχε πεθάνει τρεις ημέρες νωρίτερα σε τροχαίο. Οι γονείς του κοριτσιού κράτησαν το δείγμα στον καταψύκτη του σπιτιού τους μέχρι να το παραδώσουν. Χρησιμοποίησε επίσης κύτταρα από ένα αγόρι 18 μηνών, καθώς και κύτταρα που απομονώθηκαν στο νεκροτομείο από έναν 33χρονο αμέσως μετά τον θάνατό του.

Τα κύτταρα εισήχθησαν μέσα στα ωάρια με μικροένεση και στη συνέχεια το κύτταρα που προέκυψαν διεγέρθηκαν με ηλεκτρική εκκένωση για να αρχίσουν να διαιρείται όπως τα γονιμοποιημένα ωάρια.

Ο κλώνος του 18μηνου βρέφους αναπτύχθηκε μόνο μέχρι το στάδιο των τεσσάρων κυττάρων, οπότε δεν θα μπορούσε να είχε εμφυτευθεί στη μήτρα. Όμως τα δύο άλλα έμβρυα συνέχισαν να αναπτύσσονται στο εργαστήριο και ο Παναγιώτης Ζαβός πιστεύει ότι θα ήταν κατάλληλα για εμφύτευση.

Ακόμα πάντως και όσα υποστηρίζει ο Π.Ζαβός είναι αλήθεια, παραμένει αμφίβολο αν τα έμβρυα θα αναπτύσσονταν σε υγιείς ανθρώπους -η κλωνοποίηση έχει ακόμα πολύ μικρά ποσοστά επιτυχίας και πολλοί από τους κλώνους που τελικά επιβιώνουν παρουσιάζουν σοβαρές, συχνά θανατηφόρες, διαταραχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024