Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Κατεψυγμένη Κιβωτός» διαφυλάσσει το DNA απειλούμενων ζώων

«Κατεψυγμένη Κιβωτός» διαφυλάσσει το DNA απειλούμενων ζώων

Μια τράπεζα όπου θα διατηρείται το γενετικό υλικό ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση εγκαινιάστηκε στη Βρετανία. Δεδομένου ότι η Γη εισέρχεται στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της, η «Κατεψυγμένη Κιβωτός» πιθανότατα θα έκανε τον Νώε περήφανο.

36

Μια τράπεζα ιστών όπου θα διατηρείται το γενετικό υλικό ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση εγκαινιάστηκε την Τρίτη στη Βρετανία. Η «Κατεψυγμένη Κιβωτός» που «θα έκανε τον Νώε περήφανο» αποτελεί μια παρακαταθήκη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι η Γη φαίνεται να εισέρχεται στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετούν είδη που πλέον έχουν εξαφανιστεί, ενώ στο μέλλον ίσως θα είναι δυνατόν να επανέρθουν στη ζωή ζώα του παρελθόντος, μέσω της κλωνοποίησης.

Η αραβική ορυξ, ο κίτρινος ιππόκαμπος της Κίνας και το «ορεσείβιο κοτόπουλο» της Καραϊβικής, στην πραγματικότητα ένας βάτραχος που αποτελεί εκλεκτό μεζέ, περιλαμβάνονται στα πρώτα είδη των οποίων δείγματα ιστών καταψύχθηκαν τη Δευτέρα στους -80 βαθμούς Κελσίου.

Το κόστος ανήλθε στις 200 λίρες (200 ευρώ) για κάθε είδος.

Την Κατεψυγμένη Κιβωτό υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ενώ τα δείγματα θα φυλάσσονται στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Ζωολογίας της πόλης.

Αντίγραφα της συλλογής θα αποσταλούν αργότερα στον «Κατεψυγμένο Ζωολογικό Κήπο» του Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο -μια άλλη τράπεζα DNA- καθώς και σε άλλα ιδρύματα.

Κόκκινη Λίστα

Τα είδη προς κατάψυξη επιλέγονται από την επίσημη «Κόκκινη Λίστα» της Ένωσης Προστασίας της Παγκόσμιας Φύσης (WCU), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 10.000 είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Καθώς το κλίμα μεταβάλλεται και τα φυσικά οικοσυστήματα καταστρέφονται από τον άνθρωπο, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες τρεις δεκαετίες το ένα δέκατο των γνωστών πτηνών και το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων θηλαστικών θα έχουν εξαλειφθεί.

«Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την απειλή κατά της βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζουμε σήμερα» σχολιάζει στο BBC ο σερ Κρίσπιν Τίκελ του Πανεπιστημίου της Οξφόδης, επικεφαλής της κιβωτού.

«Οι εξαφανίσεις σήμερα πιθανότατα ισοφαρίζουν τις τελευταίες πέντε μεγάλες εξαφανίσεις [ειδών]» εξηγεί.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι η πιθανότητα να κλωνοποιηθούν άμεσα είδη που έχουν εξαφανιστεί, χρησιμοποιώντας DNA της κιβωτού, είναι πολύ μικρή.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για την ανασύσταση του Ιουράσιου Πάρκου και ότι οι δεινόσαυροι θα περπατούν με γδούπο στους δρόμους του Μέιφερ» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024