Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής συμφωνία προωθεί παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της Γης

Διεθνής συμφωνία προωθεί παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της Γης

Εκπρόσωποι 45 χωρών και 21 διεθνών οργανισμών συμφώνησαν την Κυριακή τη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης του παγκόσμιου περιβάλλοντος που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προστασία των οικοσυστημάτων.

36

Εκπρόσωποι 45 χωρών και 21 διεθνών οργανισμών συμφώνησαν την Κυριακή τη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης του παγκόσμιου περιβάλλοντος που θα βοηθήσει στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης της Γης (GEOS) «θα αλλάξει και θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε το γήινο σύστημα» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου για την Παρατήρηση της Γης, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο με τη συμμετοχή υπουργών και πρεσβευτών, μεταξύ άλλων και από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σύστημα αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία το 2014 και θα βοηθά τις χώρες-μέλη να ανταλλάσσουν δεδομένα από δορυφόρους, μετεωρολογικούς σταθμούς, πλωτήρες και άλλα μέσα συγκέντρωσης δεδομένων από όλο τον κόσμο. Η συγκέντρωση της πληροφορίας σε κοινά αποδεκτές μορφές θα επιτρέψει τη συνολική ανάλυση των στοιχείων και θα προωθήσει τη διεθνή συνεργασία στην έρευνα.

Εκτός από τη συμβολή του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το προτεινόμενο σύστημα έχει και πρακτική αξία. Τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν θα είναι είναι χρήσιμα στη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως το Ελ Νίνο. Ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν μάλιστα ότι το νέο σύστημα θα εξοικονομούν ένα δισ. δολάρια ετησίως από την αποκατάσταση ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών.

Στη συμφωνία μετέχουν οι G8, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κράτη από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπως η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Ιράν, το Ισραήλ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συμφωνηθούν σε νέα σύνοδο τον ερχόμενο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024