Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιτεύχθηκε παρθενογένεση σε θηλαστικά - Ποντίκια δημιουργήθηκαν από δύο ωάρια

Επιτεύχθηκε παρθενογένεση σε θηλαστικά – Ποντίκια δημιουργήθηκαν από δύο ωάρια

Παρθενογένεση σε ποντίκια κατάφεραν να επιτύχουν για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο Nature. Τα πειραματόζωο χωρίς πατέρα δημιουργήθηκε από γενετικό υλικό προερχόμενο από δύο ωάρια.

36

Παρθενογένεση σε ποντίκια κατάφεραν να επιτύχουν για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν βιώσιμο απόγονο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γενετικό υλικό προερχόμενο από ωάρια ποντικών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο εγχείρημα αυτό αποτελούσε η διαδικασία της εντύπωσης (imprinting) που συμβαίνει σε μια ομάδα γονιδίων, και η οποία διασφαλίζει ότι το ένα από τα δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου αυτής της ομάδας-πατρικής και μητρικής προέλευσης-να απενεργοποιείται στο κάθε κύτταρο του απογόνου. Τα συγκεκριμένα γονίδια είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο Δρ Τομοχιρο Κόνο και η ομάδα του από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ποντικό από ένα αναδιαμορφωμένο ωάριο που προήλθε από τη σύντηξη δύο πυρήνων ωοκυττάρων και περιείχε δύο σειρές από μητρικό γενετικό υλικό.

Το ένα ωοκύτταρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανώριμο και προερχόταν από νεογνό και έτσι δεν είχε υποστεί ακόμη τη διαδικασία της γονιδιακής αποτύπωσης. Προερχόταν μάλιστα από ένα γενετικά τροποποιημένο ποντικό που έφερε μετατροπές στα γονίδια Η19 και IGF2.

Το IGF2 φυσιολογικά είναι ενεργό μόνο στα σπερματοζωάρια ενώ το Η19 απενεργοποιεί το IGF2 στα ωάρια. Οι επιστήμονες απάλειψαν το γονίδιο Η19 επιτρέποντας έτσι στο IGF2 να παραμείνει ενεργό.

Οι παραπάνω μετατροπές έδωσαν στο ωοκύτταρο ένα χαρακτήρα γονιδιακής δραστηριότητας ανάλογης αυτής του σπερματοκυττάρου. Στη συνέχεια συγχώνευσαν αυτό το τροποποιημένο ωοκύτταρο με ένα ώριμο ωάριο από ενήλικα ποντικό.

Μετά από 460 προσπάθειες δημιουργήθηκαν 10 ζωντανά ποντικάκια, θηλυκά βέβαια, από τα οποία μόνο ένα κατάφερε να ενηλικιωθεί αλλά και να αναπαραχθεί.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι φυσιολογικά η παρθενογένεση αναστέλλεται επειδή τα πατρικά γονίδια ελέγχουν τη διαδικασία της γονιδιακής αποτύπωσης. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει την αναγκαιότητα της πατρικής συμμετοχής για τη δημιουργία απογόνου.

health.in.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024