Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια συνεργάζονται καλύτερα στις μαθηματικές ιδιοφυίες

Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια συνεργάζονται καλύτερα στις μαθηματικές ιδιοφυίες

Το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου συνεργάζονται καλύτερα σε ανθρώπους με ασυνήθιστα υψηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, υποδεικνύει έρευνα ψυχολόγων. Ποσοτικές διαφορές στην οργάνωση του εγκεφάλου ίσως ευθύνονται και για άλλα ταλέντα.

36

Το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου συνεργάζονται καλύτερα σε ανθρώπους με ασυνήθιστα υψηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, υποδεικνύει έρευνα Αμερικανών και Αυστραλών ψυχολόγων.

Μαθητές και φοιτητές έλαβαν μέρος σε πείραμα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν αν δύο απλά σχέδια που προβάλλονταν σε μια οθόνη ταίριαζαν μεταξύ τους. Οι εικόνες προβάλλονταν στη μία πλευρά της οθόνης, ώστε να γίνονται αντιληπτές μόνο από το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο -σε γενικές γραμμές, το δεξί ημισφαίριο επεξεργάζεται ερεθίσματα από το αριστερό μάτι, και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με ιδιαίτερες ικανότητες στα μαθηματικά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε όλες τις παραλλαγές του πειράματος.

«Διάφορες εκφάνσεις ιδιαιτερότητας, όπως στα μαθηματικά, τη μουσική και την τέχνη, ίσως είναι αποτέλεσμα ενός εγκεφάλου που έχει οργανωθεί με έναν ποσοτικά διαφορετικό τρόπο από τη συνήθη ασυμμετρία δεξιού/αριστερού ημισφαιρίου» αναφέρει ο Μάικλ Μπόιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τεστοστερόνη

Σύμφωνα με το EurekAlert.org, στην έρευνα συμμετείχαν 60 αγόρια 13 έως 22 ετών, όλοι τους δεξιόχειρες. Το ταλέντο στα μαθηματικά είναι έξι έως 13 φορές πιο συχνό στους άνδρες, πιθανώς επειδή η τεστοστερόνη προάγει κατά την κύηση την ανάπτυξη του δεξιού ημισφαιρίου, που είναι κύρια υπεύθυνο για τις μαθηματικές πράξεις.

Οι εθελοντές έπρεπε να δηλώνουν αν ταίριαζαν μεταξύ τους εικόνες που προβάλλονταν μόνο στην αριστερή, μόνο στη δεξιά, ή και στις δύο πλευρές της οθόνης. Υπήρχαν εικόνες δύο μεγάλων γραμμάτων, τα οποία ήταν ίδια ή διαφορετικά, και εικόνες ενός μεγάλου γράμματος που αποτελείτο από μικρότερα, επιμέρους γράμματα, ίδια ή διαφορετικά με το μεγάλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στους μέτριους εθελοντές το δεξί ημισφαίριο έδινε ταχύτερα απαντήσεις για τις εικόνες με τα δύο μεγάλα γράμματα, ενώ το αριστερό ημισφαίριο ήταν ταχύτερο στις εικόνες με τα μικρά γράμματα που σχημάτιζαν μεγάλα.

Λεπτομέρειες και σύνολα

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες,το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται τις οπτικές λεπτομέρειες (τα συστατικά των εικόνων), ενώ το δεξί ειδικεύεται στα οπτικά σύνολα (το γενικό σχήμα των μεγάλων γραμμάτων).

Ωστόσο στα άτομα με ιδιαίτερες μαθηματικές επιδόσεις αυτές οι διαφορές δεν παρατηρήθηκαν. Και τα δύο ημοσφαίρια ήταν εξίσου αποτελεσματικά και στα δύο είδη εικόνων.

Επιπλέον, οι μέτριοι εθελοντές ήταν ιδιαίτερα αργοί στις εικόνες που προβάλλονταν και στις δύο πλευρές της οθόνης, ενώ οι προικισμένοι εθελοντές ήταν πολύ ταχύτεροι. Αυτό υποδηλώνει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ημισφαιρίων.

«Δεν είναι ότι έχουμε κάποια ειδική μαθηματική μονάδα στον εγκέφαλο, αλλά ότι η ιδιαίτερη λειτουργική οργάνωση -που επιτρέπει τη συμβολή του δεξιού ημισφαιρίου να ενσωματώνεται καλύτερα στην όλη νοητική/συμπεριφορική εξίσωση- προδιαθέτει για φαντασία υψηλού επιπέδου και αυξημένη ικανότητα προσανατολισμού, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ χρήσιμες στα μαθηματικά» σχολιάζει ο Μπόιλ.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι «η λειτουργική (αλλά όχι απαραίτητα δομική) οργάνωση του εγκεφάλου μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντες στις διαφορές των ανθρώπων όσον αφορά τις γνωσιακές ικανότητες, τα ταλέντα και, αν μη τι άλλο, στον τρόπο επεξεργασίας της πληροφορίας» συνεχίζει.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuropsychology του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολογίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024