Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «βιοπειρατεία» κύριο θέμα της διεθνούς διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα

Η «βιοπειρατεία» κύριο θέμα της διεθνούς διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα

Οι υπουργοί Περιβάλλλοντος 74 χωρών συναντώνται από την Τετάρτη στη Μαλαισία, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφελούνται και οι ίδιες από την εμπορική αξιοποίηση των βιολογικών τους πόρων.

36

Οι υπουργοί Περιβάλλλοντος 74 χωρών πραγματοποιούν από την Τετάρτη διήμερη συνάντηση στη Μαλαισία, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μέτρα για αποτελεσματικότερη προστασία της βιολογικής ποικιλότητας του πλανήτη, καθώς και σε συμφωνία που θα επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφελούνται και οι ίδιες από την εμπορική αξιοποίηση των βιολογικών τους πόρων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα του ΟΗΕ έχει κύριο στόχο τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν το ρυθμό εξαφάνισης ειδών μέχρι το 2010, όπως είχε συμφωνηθεί στη Διάσκεψη της Γης, το 1992 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα συζήτησης είναι το κανoνιστικό πλαίσιο «πρόσβασης και κατανομής των κερδών» (ABS, access and benefit-sharing), το οποίο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση βιολογικών πόρων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και άλλες βιομηχανίες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία, με την οποία θα τους αποδίδονται οικονομικά ανταλλάγματα για βιολογικό υλικό ή γνώσεις που εξάγουν από τα εδάφη τους ξένοι ερευνητές. Οι ανεπτυγμένες χώρες αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό, αρνούνται όμως να αποδεχθούν δεσμευτική συμφωνία.

«Το καθεστώς θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η βιοπειρατεία» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα. Λόγω αυτής της «βιοπειρατείας», η Βραζιλία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή βιολογικού υλικού από τον Αμαζόνιο.

Στη διάσκεψη της Μαιλαισίας συμμετέχουν, εκτός από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, ακόμα 2.000 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιστήμονες και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαργκότ Βάλστρομ, η οποία έχει δηλώσει πρόθυμη να υποστηρίξει μια διεθνή πολιτική για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024