Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε η πρώτη γονιδιακή θεραπεία - στόχος ο καρκίνος του φάρυγγα

Εγκρίθηκε η πρώτη γονιδιακή θεραπεία – στόχος ο καρκίνος του φάρυγγα

Μια θεραπεία που βασίζεται στην μεταφορά επιπλέον γονιδίων στον οργανισμό ασθενών εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τις αρμόδιες Αρχές. Η Κίνα έδωσε το πράσινο φως για τη νέα αντικαρκινική θεραπεία, χωρίς όμως να ενημερώσει τους επιστήμονες στη Δύση.

36

Μια θεραπεία που βασίζεται στην μεταφορά επιπλέον γονιδίων στον οργανισμό ασθενών εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τις αρμόδιες Αρχές. Ο οργανισμός φαρμάκων της Κίνας έδωσε το πράσινο φως για τη νέα αντικαρκινική θεραπεία βασιζόμενος σε μια πετυχημένη κλινική μελέτη, για την οποία όμως δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα οι επιστήμονες στη Δύση.

Όπως αναφέρει άρθρο του New Scientist που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, η μέθοδος που ανέπτυξε η κινεζική εταιρεία SiBiono GeneTech ονομάζεται Gendicine. Βασίζεται σε έναν αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην είναι παθογόνος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για τη μεταφορά γονιδίων απευθείας στους καρκινικούς όγκους.

Κλινική μελέτη με τη συμμετοχή 120 ασθενών με καρκίνους των πλακωδών κυττάρων έδειξε ότι ο συνδυασμός Gendicine και ακτινοθεραπείας είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικός από ό,τι η ακτινοθεραπεία μόνη της.

Κανείς όμως από τους ειδικούς που ρώτησε το New Scientist δεν είχε ενημερωθεί για τη μελέτη. Η SiBiono, πάντως, υπόσχεται να δημοσιεύεσει τα αποτελέσματα στην εθνική ιατρική επιθεώρηση της Κίνας και αργότερα σε περιοδικό στην αγγλική γλώσσα.

Μέχρι σήμερα, οι γονιδιακές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα. Μια μέθοδος που δοκιμάστηκε πέρυσι στη Γαλλία θεράπευσε δύο παιδιά από σπάνια νόσου του ανοσοποιητικού συστήματος, ταυτόχρονα όμως τους προκάεσε θανατηφόρο λαυχαιμία.

Η Gendicine θεωρητικά δεν εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ο τροποποιημένος αδενοϊος δεν ενσωματώνει το γενετικό του υλικό στα χρωμοσώματα των ασθενών.

Ο ιός διοχετεύεται με ένεση απευθείας στους όγκους και μεταφέρει στα καρκινικά κύτταρα το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53, το οποίο αποτρέπει την καρκινογέννεση οδηγώντας στην αυτοκτονία τα κύτταρα που έχουν αρχίσει να πολλαπλασίάζονται ανεξέλεγκτα.

Η εταιρεία δοκίμασε τη μέθοδο σε 120 άτομα με καρκίνο του φάρυγγα και του λαιμού. Στο 60% των ασθενών αυτών το p53 είναι απενεργοποιημένο ή δυσλειτουργικό.

Οι ενέσεις γίνονταν μια φορά την εβδομάδα για δύο μήνες, και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Στο 64% των ασθενών που ακολούθησαν τη γονιδιακή θεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ο κύριος όγκος υποχώρησε εντελώς, ποσοστό τριπλάσιο από ό,τι στην ομάδα της ακτινοθεραπείας.

Η SiBiono GeneTech, που θα διαθέσει τον ιό στην αγορά με τιμή περίπου 350 ευρώ ανά δόση, ελπίζει τώρα ότι η θεραπεία θα αποδειχθεί αποτελεσματική και σε άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το p53.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024