Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιδρομή ακρίδων προκαλεί μαζικές αλλεργικές κρίσεις στο Σουδάν

Επιδρομή ακρίδων προκαλεί μαζικές αλλεργικές κρίσεις στο Σουδάν

Τουλάχιστον 11 άτομα έχουν πεθάνει στο Σουδάν και χιλιάδες νοσηλεύονται με συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης που αποδίδονται σε επιδρομή τεράστιου σμήνους ακρίδων. Φαίνεται ότι τα έντομα απελευθερώνουν αλλεργιογόνα που προκαλούν αναπνευστικές διαταραχές.

36

Τουλάχιστον 11 άτομα έχουν πεθάνει στο Σουδάν και χιλιάδες νοσηλεύονται με συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης που αποδίδονται σε επιδρομή τεράστιου σμήνους ακρίδων, αναφέρουν αξιωματούχοι της χώρας.

Σύμφωνα με το NewScientist.com, το φαινόμενο επικεντρώνεται στο Μεντάνι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, 180 χλμ νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Η ετήσια επέλαση των ακρίδων έλαβε φέτος τεράστιες διαστάσεις, προκαλώντας ένα είδος «επιδημίας» σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Γιατροί και εντομολόγοι εικάζουν ότι τα έντομα απελευθερώνουν αλλεργιογόνα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και επιβαρύνουν ιδιαίτερα όσους πάσχουν από άσθμα. Οι Αρχές της χώρας περιγράφουν τη διαταραχή ως «έκζεμα των πνευμόνων».

«Το θεωρούμε επιδημία για τους ασθενείς με άσθμα» ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Σουδάν.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Αμπντέλ Μονέιμ Χασάν Χαλιφά, το αλλεργιογόνο είναι πιθανώς μια φερομόνη, ουσία που εκκρίνουν τα έντομα για να προσελκύσουν άτομα του αντίθετου φύλου.

Η Τζάνετ Χέμινγκγουει, διευθύντρια της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, επιβεβαιώνει ότι οι ακρίδες μπορούν να απελευθερώσουν ουσίες που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον άνθρωπο.

«Τα έντομα απελευθερώνουν διάφορα χημικά και οι φολίδες τους μπορούν επίσης να πέσουν. Σίγουρα μπορούν να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα από την εργασία με έντομα, και όχι μόνο από τις ακρίδες» εξηγεί.

Το φαινόμενο μπορεί εναλλακτικά να οφείλεται στη σκόνη που σηκώνει το σμήνος κατά τη μετακίνησή του, ή από ουσίες όπως οι φαινόλες που παράγουν οι ακρίδες κατά την πέψη της τροφής τους.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη Ρώμη εξέδωσε προειδοποίηση για επιδρομή ασυνήθιστα μεγάλου σμήνους ακρίδων, το οποίο απειλεί τις καλλιέργειες στο Σουδάν, το Νίγηρα και τη Μαυριτανία.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι ακρίδες της ερήμου κανονικά είναι μοναχικά, διεσπαρμένα έντομα, αλλά όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, για παράδειγμα μετά από έντονες βροχοπτώσεις με μέτριες θερμοκρασίες, μπορούν να αυξηθούν ταχύτατα σε αριθμό».

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις φέτος στη Μαυριτανία ευνόησαν τη βλάστηση και επέτρεψαν τον πολλαπλασιασμό των ακρίδων. Μετά το τέλος της εποχής των βροχών, οπότε η βλάστηση ξεράθηκε, τα έντομα συγκεντρώθηκαν σε μεγάλα σμήνη και άρχισαν να μετακινούνται αναζητώντας τροφή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024