Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος έφτασε στην Αμερική πριν από 18.000 χρόνια, υποστηρίζουν γενετιστές

Ο άνθρωπος έφτασε στην Αμερική πριν από 18.000 χρόνια, υποστηρίζουν γενετιστές

Γενετική ανάλυση του χρωμοσώματος Υ σε Αμερικανούς ιθαγενείς δείχνει ότι ο άνθρωπος έφτασε στην Αμερική από την Ασία το πολύ πριν από 18.000 χρόνια, και όχι πριν από 30 με 40 χιλιάδες χρόνια όπως υποστηρίζουν άλλοι επιστήμονες.

36

Ο άνθρωπος έφτασε στην Αμερική από την ανατολική Ασία το πολύ πριν από 18.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα γενετική ανάλυση του χρωμοσώματος Υ σε Αμερικανούς ιθαγενείς.

Η έρευνα υποστηρίζει μία από τις θεωρίες που έχουν προταθεί, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική ήπειρος άρχισε να κατοικείται πριν από 13.000 χρόνια, όταν η τελευταία εποχή παγετώνων πλησίαζε στο τέλος της.

Έρχεται όμως σε αντίθεση με την αντίπαλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος έφτασε στην Αμερική πολύ νωρίτερα, πριν από 40.000 έως 30.000 χρόνια.

Η νέα ανάλυση εστιάστηκε σε μια περιοχή του ανδρικού χρωμοσώματος που υπάρχει στους ιθαγενείς της Αμερικής σε δύο μορφές: τον απλότυπο 10 και τον απλότυπο 5. Και οι δύο απλότυποι υπάρχουν και στην Ασία, εύρημα που ενισχύει τη θεωρία της ασιατικής προέλευσης των Αμερικανών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια μετάλλαξη στον απλότυπο 10, με την ονομασία Μ242, συναντάται τόσο στην Ασία όσο και στην Αμερική -επομένως, πρέπει να εμφανίστηκε πριν αρχίσει οι Ασιάτες φτάσουν στην Αμερική.

Γνωρίζοντας τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα Υ, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσες γενιές είχαν περάσει από την εμφάνιση της M242.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο πληθυσμοί διαχωρίστηκαν το πολύ πριν από 18.000 χρόνια.

«Θα έλεγα ότι εισήλθαν [στην Αμερική] τα τελευταία 15.000 χρόνια» σχολιάζει στο BBC ο Δρ Σπένσερ Γουέλς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες διαφωνούν. Το 1997 ανακαλύφθηκαν στο Μόντε Βέρντε της Χιλής ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας σε ιζήματα 33.000 ετών -η μελέτη όμως αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς.

Αλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν στην Αμερική από την Ευρώπη πριν από 30.000 έως 40.000 χρόνια. Ένα σημαντικό εύρημα το οποίο επικαλούνται είναι ο «Ανθρωπος του Κένεγουικ», ένα απολιθωμένο κρανίο ηλικίας 9.300 ετών με το χαρακτηριστικό μακρόστενο σχήμα των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα όμως με τον Δρ Γουέλς, οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έμοιαζαν πολύ περισσότερο πριν από 40.000 χρόνια από ό,τι μοιάζουν σήμερα. Τα ασιατικά χαρακτηριστικά του κρανίου εμφανίστηκαν αργότερα και μεταφέρθηκαν στην Αμερική σε ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης από την Ασία, πριν από 10.000 έως 6.000 χρόνια.

Οι ενδείξεις για το δεύτερο κύμα μεταναστών προέρχονται από αναλύσεις του απλότυπου 5.

Ο Δρ Γουέλς, πάντως, παραδέχεται ότι θεωρητικά είναι πιθανό ο άνθρωπος να έφτασε στην Αμερική νωρίτερα από ό,τι δείχνει η έρευνά του, και οι πρώτοι πληθυσμοί να εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν γενετικά ίχνη.

«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά στην επιστήμη μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με ό,τι έχει διασωθεί» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024