Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόμνημα της Microsoft χαρακτηρίζει μπούμερανγκ τα πυρά κατά του ανοικτού λογισμικού

Υπόμνημα της Microsoft χαρακτηρίζει μπούμερανγκ τα πυρά κατά του ανοικτού λογισμικού

Εσωτερικό έγγραφο που παρουσιάστηκε σε στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού διέρρευσε στο διαδίκτυο. Σε αυτό, παρουσιάζεται έρευνα σύμφωνα με την οποία οι προσπάθειες «υποτίμησης» του ανοικτού λογισμικού απέβησαν άκαρπες αλλά και ζημιογόνες.

39

Σε συνέδριο της Microsoft που διεξήχθη το Σεπτέμβριο στο Βερολίνο κυκλοφόρησε έκθεση με τα αποτέλεσμα τηλεφωνικής έρευνας για τη στάση των προγραμματιστών και στελεχών εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό (open source) και την αντιπρόταση της Microsoft, το λεγόμενο συμμετοχικό λογισμικό (shared source).

H έκθεση, μεταξύ άλλων, καταγράφει και το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλαν την ίδια περίοδο υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft να τους πείσουν ότι η διάθεση του πηγαίου κώδικα θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που υιοθετούν τη φιλοσοφία του ανοικτού λογισμικού. Τα μηνύματα αυτά, αναφέρεται στην έκθεση, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποβαίνουν ζημιογόνα.

Η έρευνα έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία. Όπως διαπιστώνεται, σε αυτές τις χώρες, προγραμματιστές και στελέχη γνωρίζουν και προτιμούν σε μεγάλο βαθμό το ανοικτό λογισμικό. Επιπλέον, τα μηνύματα που το επικρίνουν δεν είναι αποτελεσματικά. Τέλος, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν το ανοικτό λογισμικό είναι το χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας του (κτήσης και χρήσης, TCO).

Τέλος, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «έχει ακούσει κάτι» για την πρωτοβουλία Shared Source, 60% έχει ακούσει ελάχιστα (35%) για αυτό ή τίποτα (25%). Όταν διάβασαν μια σύντομη περιγραφή της, οι περισσότεροι (47%) αντέδρασαν θετικά, 15% αρνητικά και οι υπόλοιποι τήρησαν στάση ουδετερότητας.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του CNet, το οποίο όμως αναφέρει ότι η πατρότητα της έκθεσης επιβεβαιώθηκε από κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

Toν Μάιο του 2001, ο Γκρεγκ Μαντί, υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, επέκρινε την άδεια GPL, τη Δημόσια Γενική Αδεια GNU (GNU General Public License), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το λογισμικό που συνοδεύει επιτρέπεται να αντιγράφεται, να αναδιανέμεται και να υπόκειται σε αλλαγές. Ο Μαντί προσπάθησε να καταδείξει ότι η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα δεν εξυπηρετεί μακροχρόνια την ανάγκη για εισαγωγή καινοτομιών στην ανάπτυξη λογισμικού. Επίσης, υποστήριξε ότι η διάθεση του πηγαίου κώδικα θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που υιοθετούν τη φιλοσοφία του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στήβεν Μπάλμερ, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει το Linux απειλή για τα Windows, και «καρκίνωμα που μολύνει οτιδήποτε αγγίζει».

Ακόμα, ο Μπιλ Γκέιτς του απέδωσε τα χαρακτηριστικά του Pac-Man, αναφερόμενος στην απειλή για τα πνευματικά δικαιώματα.

Παρόμοιες κατηγορίες είχε εξαπολύσει το Φεβρουάριο και ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης των Windows, Τζιμ Αλτσιν, ο οποίος το χαρακτήρισε απειλή για την καινοτομία.

Οι έντονες επικρίσεις που κορυφώθηκαν το Μάιο βρήκαν απάντηση από τα χείλη του «πατέρα» του Linux, Λίνους Τόρβαλντς. Ο Τόρβαλντς είχε τότε πει: «Πώς είναι δυνατόν να προκαλέσω την αποτυχία της Micosoft θέτοντας την πνευματική μου ιδιοκτησία στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft;» και «Υπάρχει διαφορά μεταξύ προϊόντος και γνώσης. Ο ανοιχτός κώδικας εντάσσεται στην παράδοση της ανταλλαγής πληροφοριών και της πνευματικής ελευθερίας, η οποία εφαρμόζεται στη δυτική επιστήμη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Δεν χάνεις χρήματα ανταλλάσοντας γνώση, τη στιγμή που υπάρχει η προϋπόθεση ότι ο αποδέκτης των πληροφοριών αυτών πρέπει να μοιραστεί και τη δική του γνώση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024