Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας

Γιατροί στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας

Γιατροί στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεταμόσχευση μήτρας σε 26χρονη γυναίκα, σύμφωνα με τη μελέτη για την πρωτοποριακή αυτή χειρουργική επέμβαση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

25

Γιατροί στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησα,ν για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεταμόσχευση μήτρας σε 26χρονη γυναίκα, σύμφωνα με τη μελέτη για την πρωτοποριακή αυτή χειρουργική επέμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια και ήταν επιτυχημένη, όμως η μήτρα αφαιρέθηκε 99 ημέρες αργότερα, επειδή δημιουργήθηκαν θρομβώσεις.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην Παγκόσμια Επιθεώρηση Γυναικολογίας και Μαιευτικής που εκδίδεται στη Βρετανία. Ο δρ. Ουάφα Φαγίντ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που έκανε τη μεταμόσχευση, επισήμανε πως η τεχνική αυτή θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.


«Περισσότερες κλινικές μελέτες και η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής θα καταστήσουν τη μεταμόσχευση μήτρας σωτήρια λύση για τις γυναίκες που έχουν προβλήματα αναπαραγωγής, ειδικά σε αυτές που ζούν σε κοινότητες όπου απαγορεύεται για θρησκευτικούς και άλλους λόγους η πρακτική της φέρουσας μητέρας» τόνισε.


Ορισμένοι γιατροί χαιρέτησαν τη μέθοδο αυτή ως μια συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα αυτό· όμως ο Βρετανός, Ρόμπερτ Γουίνστον, ένας από τους εξέχοντες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο σε θέματα γονιμότητας, τόνισε πως η μέθοδος είναι τελείως αποτυχημένη και επιπλέον βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.


«Η θρόμβωση είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να περιμένουν ότι θα προκύψει γιατί αυτό συνέβη και σε όλα τα πειράματα που έχουν γίνει ως τώρα σε οποιαδήποτε πειραματόζωα» δήλωσε (στο BBC) και προσέθεσε ότι «είναι κρίμα που οι ελπίδες των γυναικών αναπτερώθηκαν με αυτόν τον τρόπο».


Στην 26χρονη γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά, μεταμοσχεύθηκε η μήτρα μιας γυναίκας είκοσι χρόνια μεγαλύτερης, η οποία είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή. Οι γιατροί είχαν αναγκαστεί να αφαιρέσουν την μήτρα της νεαρής γυναίκας, εξαιτίας σοβαρής αιμορραγίας που προέκυψε έπειτα από καισαρική.


Ο δρ. Φαγίντ υπογράμμισε πως το όργανο που μεταμοσχεύθηκε αντέδρασε καλά και πως η γυναίκα, η οποία έπαιρνε ορμόνες και φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός της τη μήτρα, είχε δύο κανονικές περιόδους προτού αφαιρεθεί το όργανο. Δύο ειδικοί από τις ΗΠΑ, ο Λούις Κιθ και ο Τζουζέπε ντελ Πριόρε, υπογραμμίζουν πως, παρόλο που η μήτρα δεν είναι ένα ζωτικό όργανο, δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία αυτού του επιτευγματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024