Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον ορίζοντα η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο

Στον ορίζοντα η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο

Εντός των επόμενων πέντε έως επτά ετών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές για τη μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο. Πολλά επιστημονικά και ηθικά ζητήματα που αφορούν στις αλλομεταμοσχεύσεις παραμένουν, ωστόσο, ανεπίλυτα.

36

Χρονικός ορίζοντας πέντε έως επτά ετών μας χωρίζει τυπικά από τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο, βάσει των επιστημονικών προβλέψεων που έγιναν στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου στη Βοστόνη, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Ωστόσο, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι παραμένουν ανεπίλυτα πολυάριθμα επιστημονικά, αλλά και ηθικά, ζητήματα γύρω από το εγχείρημα.

Οι ερευνητές προχωρούν στην τροποποίηση γονιδίων των χοίρων, αυξάνοντας τη συμβατότητά τους με αυτά του ανθρώπου, προκειμένου να καταστήσουν τα ζώα αυτά «εναλλακτικούς» δότες οργάνων.

Οι κλώνοι

Το εν λόγω συνέδριο ακολούθησε την προ ενός μηνός ανακοίνωση δύο εταιρειών βιοτεχνολογίας για την κλωνοποίηση συνολικά εννέα χοίρων, με στόχο να συμβάλουν στις έρευνες για την επιτυχή μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο.

Οι κλώνοι έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φέρουν έλλειψη ενός εκ των δύο συνηθισμένων αντιγράφων του γονιδίου GGTA1, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στη μεταμόσχευση, καθώς ενεργοποιεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε το μόσχευμα να αναγνωρίζεται ως ξένος οργανισμός και να αποβάλλεται.

Το επόμενο βήμα

Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, το επόμενο βήμα είναι η αναπαραγωγή των κλώνων με διασταυρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες κάθε απογόνου να γεννηθεί δίχως την παρουσία αντιγράφου του GGTA1 είναι μία στις τέσσερις.

Οι ειδικοί εξηγούν πως κανείς δεν γνωρίζει εάν οι χοίροι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την παρουσία της A-1 γαλακτόζης. Ελπίζουν, όμως, πως, εάν αυτό είναι εφικτό, τα ζώα θα μπορούσαν να εκτραφούν, για να χρησιμοποιηθούν ως δότες καρδιάς και νεφρών στον άνθρωπο.

Φυσικά, η τεχνική πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί μέσω της μεταμόσχευσης των εν λόγω οργάνων σε άλλα ζώα, ενώ ανησυχία επιφέρει και το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενειών στον άνθρωπο μέσω των οργάνων αυτών.

Οι φόβοι και το δίλημμα

Ο Δρ. Φριτζ Μπαχ, ειδικός στη μεταμόσχευση οργάνων από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, ανέφερε ότι όλοι οι χοίροι είναι φορείς ενός ρετροϊού, ο οποίος για τους ίδιους είναι ακίνδυνος, εντούτοις κανείς δεν γνωρίζει τις πιθανές επιδράσεις του στον άνθρωπο. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι χοίροι να είναι φορείς ορισμένων ιών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανιχνευτεί.

Ωστόσο, θέλοντας να κατευνάσει ουσιαστικά ο ίδιος τις ανησυχίες, συμπλήρωσε: «Οι επιστήμονες μπορούν να εγγυηθούν για την προστασία από ιούς που έχουν αναγνωριστεί. Αντιμετωπίζουμε όλα τα γνωστά προβλήματα και εάν μας σταματούσαν τα άγνωστα, δεν θα σημειώναμε ποτέ καμία επιτυχία σε κανέναν κλάδο της επιστήμης».

Ο ίδιος επισήμανε, πάντως, στο περιθώριο του συνεδρίου ότι χρειάζεται να υπάρξει διάλογος αναφορικά με το αν αξίζει να αναληφθεί αυτός ο κίνδυνος -όσο μακρινός και αν είναι. «Νιώθω ότι από ηθικής πλευράς θα πρέπει να στραφούμε στους πολίτες, αλλά την τελική απόφαση είναι απαραίτητο να τη λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν την εμπειρία να ζυγίσουν τα επιστημονικά επιχειρήματα των δύο πλευρών -των συμμάχων και των πολεμίων της μεταμόσχευσης οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο».

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024