Η ανεύρεση τροφής το «κίνητρο» για την εμφάνιση της έγχρωμης όρασης στα πρωτεύοντα
Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, στα οποία συγκαταλέγεται ο άνθρωπος, ανέπτυξαν την ικανότητα να διακρίνουν το πράσινο από το κόκκινο χρώμα επειδή η δυνατότητα αυτή επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό των νεαρών και θρεπτικών φύλλων μέσα στη βλάστηση, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Spotlight
-
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
-
Η πιο περίεργη πασχαλινή παράδοση – Αναπαριστούν τη Σταύρωση του Χριστού με αληθινά καρφιά στις Φιλιππίνες
-
Άνδρας μετακόμισε σε all-inclusive πεντάστερο ξενοδοχείο επειδή είναι φθηνότερο από το ενοίκιο του
-
Η «σκοτεινή» πλευρά του Nickelodeon - Το σκάνδαλο της παιδεραστίας
36
Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, στα οποία συγκαταλέγεται ο άνθρωπος, ανέπτυξαν την ικανότητα να διακρίνουν το πράσινο από το κόκκινο χρώμα επειδή η δυνατότητα αυτή επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό των νεαρών και θρεπτικών φύλλων μέσα στη βλάστηση, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Η όραση των πιθήκων και των υπόλοιπων πρωτευόντων είναι τριχρωματική, βασίζεται δηλαδή σε τρία είδη φωτοευαίσθητων κυττάρων (κωνία) που ανταποκρίνονται στο πράσινο, το κόκκινο και το μπλε χρώμα. Ένα τέταρτο είδος κυττάρων (ραβδία) είναι υπεύθυνο για τη μονοχρωματική όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Χρηματοδοτούμενοι από το National Geographic Society και το Συμβούλιο Επιστημονικών Κονδυλίων του Χονγκ Κονγκ, ο δρ. Πίτερ Λούκας και ο δρ. Ναθάνιελ Ντόμινι του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες τεσσάρων ειδών πρωτευόντων στο Εθνικό Πάρκο του Κιμπάλε στην Ουγκάντα, με σκοπό να διαπιστώσουν πώς η όρασή τους επηρεάζει την επιλογή της τροφής τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι μπορούσαν να διακρίνουν τους καρπούς των δέντρων βασιζόμενοι κυρίως στην αντίληψη του κίτρινου και του μπλε χρώματος. Για να διακρίνουν όμως τα ιδιαιτέρως θρεπτικά κοκκινωπά νεαρά φύλλα, οι πίθηκοι πρέπει να μπορούν να διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο χρώμα.
«Διαπιστώσαμε ότι ένα πρωτεύον που δεν μπορούσε να διακρίνει το κόκκινο από το πράσινο μπορούσε να βρει τους ώριμους καρπούς, αλλά όχι τα κόκκινα φύλλα. Αυτό έχει σημασία, επειδή τα νεαρά φύλλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορούν να μασηθούν ευκολότερα. Όλα τα πρωτεύοντα, ακόμα και αυτά που διατρέφονται κυρίως με φρούτα, είναι αναγκασμένα να καταναλώνουν φύλλα την περίοδο του χρόνου που οι καρποί δεν είναι διαθέσιμοι» εξηγεί δρ. Ντόμινι.
Όπως σχολιάζει ο ίδιος, το γεγονός ότι ο δαλτονισμός (μερική αχρωματοψία) είναι συνηθέστερος στους ανθρώπους από ό,τι σε άλλα πρωτεύοντα αποτελεί ένδειξη ότι ο άνθρωπος ίσως χάνει με την πάροδο του χρόνου την ικανότητα να διακρίνει το πράσινο από το κόκκινο χρώμα. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στο 8% των ανθρώπων αλλά μόνο στο 3% των πιθήκων.
«Φαίνεται ότι η εξελικτική πίεση σε εμάς τους ανθρώπους έχει χαλαρώσει, ίσως επειδή έχουμε απομακρυνθεί από τα δάση εδώ και καιρό» σχολιάζει ο δρ. Ντόμινι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις