Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για απληστία κατηγορούνται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας

Για απληστία κατηγορούνται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας

Οι μονοπωλιακές τακτικές των εταιρειών βιοτεχνολογίας στερούν από τους αγρότες τη δυνατότητα να αυξήσουν και να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποστήριξε την Τρίτη εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας.

36

Οι μονοπωλιακές τακτικές των εταιρειών βιοτεχνολογίας στερούν από τους αγρότες τη δυνατότητα να αυξήσουν και να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποστήριξε την Τρίτη εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας.

«Ένας διαρκώς περιορισμένος αριθμός εταιρειών αποκτά σταδιακά τον πλήρη έλεγχο σε όλους τους τομείς της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων» δήλωσε η Χόουπ Σαντ, διευθύντρια του τμήματος ερευνών του Διεθνούς Ιδρύματος Γεωργικής Ανάπτυξης.


Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σαντ κατηγόρησε την εταιρεία Monsanto ότι ουσιαστικά μονοπωλεί την αγορά γενετικά τροποποιημένων φυτών, καθώς οι σπόροι που παράγει έχουν χρησιμοποιηθεί στο 94% της συνολικής έκτασης των διαγονιδιακών καλλιεργειών.


Εξίσου επικριτικά ήταν τα σχόλια που επιφύλασσε και για τις εταιρείες DuPont Co., Syngenta Crop Protection Inc., Aventis CropScience και Dow AgroSciences LLC. Υποστήριξε ότι οι τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης των φυτών δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της παγκόσμιας φτώχειας, εάν πρώτα δεν αλλάξει το καθεστώς της κατοχύρωσης γονιδίων και διαγονιδιακών φυτών με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


Πολλές εταιρείες είναι απρόθυμες να εξάγουν σπόρους σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν ισχύουν οι πατέντες, επειδή θεωρούν ότι τίθενται σε κίνδυνο τα εμπορικά τους δικαιώματα.


«Υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου εμπειρικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς» απάντησε η Σαντ και τόνισε ότι οι νομικοί περιορισμοί στην ανταλλαγή της επιστημονικής γνώσης εμποδίζουν τις μικρότερες εταιρείες και τα κρατικά ερευνητικά κέντρα να συνεχίσουν το έργο τους.


«Η παραμέληση του δημόσιου συμφέροντος είναι αναπόφευκτη, όταν τα ερευνητικά προγράμματα στοχεύουν στην κερδοφορία και όχι στις ανάγκες των ανθρώπων» υποστήριξε.


Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην τακτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας όσον αφορά στη χρήση και την πώληση διαγονιδιακών σπόρων: στις περισσότερες περιπτώσεις υποχρεώνουν τους αγρότες να αγοράζουν κάθε χρόνο νέες παρτίδες σπόρων, αντί να χρησιμοποιούν αυτούς που συνέλεξαν από τη δική τους σοδειά.


«Πάνω από 1,4 δισ. άνθρωποι, κυρίως φτωχοί αγρότες, βασίζονται στους σπόρους που έχουν φυλάξει από προηγούμενες σοδειές. Οι αγρότες επιλέγουν σπόρους και τους προσαρμόζουν για τοπική χρήση για πάνω από 200 γενιές. (Η τακτική αυτή) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και τη βελτίωση των αποθεμάτων σε τρόφιμα.


»Το θέμα είναι ο έλεγχος. Οι γίγαντες των γονιδίων χρησιμοποιούν τους διαγονιδιακούς σπόρους για να καθορίζουν πώς θα εργάζονται οι αγρότες και υπό ποιες συνθήκες» κατέληξε.


Πάντως, η Monsanto ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι θα παραχωρήσει δωρεάν άδεια χρήσης των τεχνολογιών της στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του «χρυσού ρυζιού». Πρόκειται για μία διαγονιδιακή ποικιλία ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, η έλλειψη της οποίας ευθύνεται για πολλά κρούσματα τύφλωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Το ζήτημα της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων για γονίδια και διαγονιδιακούς οργανισμούς θα συζητηθεί εκ νέου στη διάσκεψη που οργανώνει στη Ρώμη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ τον Ιούνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024