Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέος δεινόσαυρος «ήταν το βαρύτερο και μακρύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ»

Νέος δεινόσαυρος «ήταν το βαρύτερο και μακρύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ»

Τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών φέρει πλέον ο «Παταγοτιτάν» (Τιτάνας της Παταγονίας), ο βαρύτερος δεινόσαυρος και πιθανότατα το μεγαλύτερο σε μήκος ζώο που έζησε ποτέ.

Τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών φέρει πλέον ο «Παταγοτιτάν» (Τιτάνας της Παταγονίας), ο βαρύτερος δεινόσαυρος και πιθανότατα το μεγαλύτερο σε μήκος ζώο που έζησε ποτέ.

Τα πρώτα απολιθώματα είχαν τυχαία ανακαλυφθεί το 2012 από βοσκό σε ράντσο της νότιας Αργεντινής. Αργότερα ήρθαν στο φως περισσότερα απολιθώματα, και μια εντυπωσιακή ανακατασκευή του σκελετού του εκτίθεται από το 2016 στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Μόλις τώρα όμως η ενδελεχής μελέτη των απολιθωμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του Παταγοτιτάνα δεν συγκρινόταν με κανενός άλλου δεινοσαύρου. Το υπερμέγεθες είδος βαφτίστηκε Patagotitan mayorum προς τιμήν της οικογένειας Mayo, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τα απολιθώματα.

Έως τώρα μεγαλύτερος δεινόσαυρος θεωρείτο ο Αργεντινόσαυρος, ο οποίος επίσης ζούσε στην περιοχή της σημερινής Αργεντινής.

Ο τρομερός Τυραννόσαυρος (T.rex) μπροστά του θα ωχριούσε, αν και ο τεράστιος Παταγοτιτάνας ήταν ένα άκακο φυτοφάγο πλάσμα, που ανήκε σε μια υποκατηγορία των σαυροπόδων, συγκεκριμένα στην οικογένεια των τιτανοσαύρων, η οποία περιλαμβάνει τον Αργεντινόσαυρο και άλλους γιγάντιους νοτιοαμερικανικούς δεινόσαυρους.

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ως τώρα έξι απολιθώματα Παταγοτιτάνων ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων ετών, αν και παραμένει άγνωστη η αιτία του θανάτου τους.

O Παταγοτιτάν είχε περίπου διπλάσιο βάρος από γνωστότερους γίγαντες όπως ο Βραχιόσαυρος και ο Απατόσαυρος. Εκτιμάται ότι είχε βάρος περίπου 69 τόνων, μήκος 37 μέτρων (όσο 14 ασιατικοί ελέφαντες ο ένας πίσω από τον άλλο ή δύο μεγάλες νταλίκες ή ένα επταώροφο κτίριο) και ύψος σώματος γύρω στα έξι μέτρα, ενώ ο μακρύς λαιμός του μπορεί να έφθανε και τα 15 μέτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αργεντινό παλαιοντολόγο Ντιέγκο Πολ, παρουσιάζουν την ανάλυσή τους στο Proceedings of the Royal Society B της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.

Η γαλάζια φάλαινα -το βαρύτερο ζώο που έζησε ποτέ- δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος, φτάνει όμως σε βάρος τους 200 τόνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024