Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας «μίνι-εγκέφαλος» αναπτυσσόταν στην ωοθήκη μιας 16χρονης

Ένας «μίνι-εγκέφαλος» αναπτυσσόταν στην ωοθήκη μιας 16χρονης

Ένας όγκος που περιείχε «μίνι-εγκέφαλο», βρέθηκε να αναπτύσσεται στην ωοθήκη ενός 16χρονου κοριτσιού στην Ιαπωνία. Ο πλάτους δέκα εκατοστών όγκος ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν το κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης.

Ένας όγκος που περιείχε «μίνι-εγκέφαλο», βρέθηκε να αναπτύσσεται στην ωοθήκη ενός 16χρονου κοριτσιού στην Ιαπωνία.

Ο πλάτους δέκα εκατοστών όγκος ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν το κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης.

Όταν οι γιατροί άνοιξαν τον όγκο, βρήκαν μέσα σε αυτόν ένα σύμπλεγμα από τρίχες, ένα εγκεφαλικό ιστό πλάτους τριών εκατοστών και μια λεπτή πλάκα από οστό κρανίου.

Η προσεκτική εξέταση στη συνέχεια έδειξε ότι επρόκειτο για ένα είδος μικρής παρεγκεφαλίδας, η οποία στη μία πλευρά της έμοιαζε να διαθέτει εγκεφαλικό στέλεχος (το τμήμα που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό).

Κατά καιρούς οι όγκοι των ωοθηκών έχουν βρεθεί να περιέχουν ξένους ιστούς, όπως τρίχες, δόντια, χόνδρο, λίπος και μυς. Οι εν λόγω όγκοι, συνήθως καλοήθεις, αποκαλούνται τερατώματα. Αν και η αιτία τους είναι άγνωστη, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οφείλονται σε ανώριμα ωάρια, τα οποία με ανεξέλεγκτο τρόπο παράγουν διάφορα μέρη του σώματος.

Εγκεφαλικά κύτταρα έχουν συχνά ανακαλυφθεί σε τερατώματα των ωοθηκών, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να φθάσουν σε τέτοιο σημείο οργάνωσης που να μοιάζουν πια με εγκέφαλο, όπως στην περίπτωση του κοριτσιού.

Το κορίτσι πάντως δεν εμφάνιζε κάποια συμπτώματα, νευρολογικά ή άλλα, και δεν είχε ιδέα για το τι περιείχε η ωοθήκη της. Ο όγκος τελικά αφαιρέθηκε χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

Άλλες όμως περιπτώσεις γυναικών με τερατώματα ωοθηκών έχει αναφερθεί ότι εμφάνισαν αλλαγή προσωπικότητας, παρανοϊκές σκέψεις, σύγχυση, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης κ.α. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα εγκεφαλικά κύτταρα μέσα στην ωοθήκη ως ξένο σώμα και τους επιτίθεται.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον Μασαγιούκι Σιντάκου του Ιατρικού Κέντρου Σίγκα της Ιαπωνίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροπαθολογίας «Neuropathology», σύμφωνα με το «New Scientist».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024