Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα γενεθλίων για τον «τελευταίο εν ζωή άνθρωπο του 19ου αιώνα»

Ημέρα γενεθλίων για τον «τελευταίο εν ζωή άνθρωπο του 19ου αιώνα»

Η Έμα Μοράνο δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν βγαίνει από το σπίτι, έχει όμως πλήρη νοητική διαύγεια και δείχνει να ευχαριστιέται με τους επισκέπτες που δέχεται από όλο τον κόσμο. Στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας συρταριέρας, το πιστοποιητικό των Ρεκόρ Guinness την κηρύσσει τον αρχαιότερο εν ζωή άνθρωπο στον κόσμο.

Η Έμα Μοράνο δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν βγαίνει από το σπίτι, έχει όμως πλήρη νοητική διαύγεια και δείχνει να ευχαριστιέται με τους επισκέπτες που δέχεται από όλο τον κόσμο.

Στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας συρταριέρας στο δωμάτιό της, το πιστοποιητικό των Ρεκόρ Guinness την κηρύσσει τον αρχαιότερο εν ζωή άνθρωπο στον κόσμο.

Η Μορένο είναι επίσης ο τελευταίος γνωστός εν ζωή άνθρωπος που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα.

Ήρθε στον κόσμο στις 29 Νοεμβρίου 1899 και γιορτάζει την Τρίτη τα 117α της γενέθλια.

«Τρώω δύο αβγά την ημέρα, αυτό είναι όλο. Τρώω και γλυκά. Δεν τρώω όμως πολύ γιατί δεν έχω δόντια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας τον περασμένο μήνα από το σπίτι της στη Βερμπάνια, κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας δίπλα στη λίμνη Ματζιόρε.

Η υπέργηρη ιταλίδα γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι περίεργος να μάθει για αυτήν: «Έρχεται κόσμος. Εγώ δεν καλώ κανέναν αλλά αυτοί έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο […] Έρχονται από παντού να με δουν.

Το γηραιότερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, η Μοράνο έζησε πιο πολύ από τα νεαρότερα αδέλφια της. Εγκατέλειψε τον βίαιο σύζυγό της το 1938, όταν το πρώτο και μοναδικό παιδί της πέθανε στη βρεφική ηλικία.

Έζησε μόνη, εργάτρια σε βιοτεχνία σακιών, και δεν προσέλαβε νοσοκόμα παρά μόλις πέρυσι.

Δεν έχει βγει από το δυάρι της εδώ και 20 χρόνια, και τον τελευταίο χρόνο παραμένει κλινήρης.

Αν και είναι νοητικά διαυγής, δεν ακούει σχεδόν τίποτα και δεν βλέπει αρκετά καλά για να παρακολουθήσει τηλεόραση, και συνήθως κοιμάται ή περνά την ώρα της τσιμπολογώντας.

Την ημέρα των γενεθλίων της περιμένει να δεχτεί συγγενείς και δημοσιογράφους, καθώς και τη δήμαρχο της Βερμπάνια Σίλβια Μαρτσιονίνι. Και στο θέατρο της πόλης θα δοθεί συναυλία προς τιμήν της με μουσική των τελευταίων τριών αιώνων. Θα παρουσιαστεί επίσης μια ρομαντική βιογραφία της με τίτλο Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες.

Η ίδια, πάντως, δεν είναι καν σίγουρη αν θα δοκιμάσει την τούρτα που θα της φέρουν. «Την τελευταία φορά έφαγα λίγη, μετά όμως με πείραξε» λέει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024