Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απογοητευτικές βαθμολογίες για το «MIT της Ευρώπης»

Απογοητευτικές βαθμολογίες για το «MIT της Ευρώπης»

Το ινστιτούτο που ιδρύθηκε από την ΕΕ το 2008 με τη φιλοδοξία να μιμηθεί την επιτυχία του MΙΤ απορροφά τεράστια ποσά αλλά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, κρίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ινστιτούτο που ιδρύθηκε από την ΕΕ το 2008 με τη φιλοδοξία να μιμηθεί την επιτυχία του MΙΤ απορροφά τεράστια ποσά αλλά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, κρίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), με κονδύλια σχεδόν 3 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στο μοντέλο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Βασική αποστολή του είναι να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη μεσολαβώντας στη σύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας.

Η ιδέα είχε συναντήσει εξαρχής σοβαρές αντιδράσεις όσον αφορά τη δομή και τη δυναμική της.

«Αν το EIT θέλει να γίνει το ριζοσπαστικό, καινοτόμο ινστιτούτο που είχε αρχικά συλληφθεί ως ιδέα, απαιτούνται σημαντικές νομοθετικές και λειτουργικές διορθώσεις» λέει τώρα στο περιοδικό Nature ο Άλεξ Μπρένινκμεγιερ, προεδρεύων της ομάδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνέταξε την έκθεση.

Οι συντάκτες του κειμένου αναγνωρίζουν προβλήματα διοίκησης και ζητούν μεταξύ άλλων αναθεώρηση του οικονομικού μοντέλου και παράταση της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων που περιορίζεται σήμερα στο ένα έτος.

Το ΕΙΤ λειτουργεί μέσω των λεγόμενων Κοινοτήτων Γνώσης και Πληροφορίας, καθεμία από τις οποίες εστιάζεται σε συγκεκριμένο τομέα (επικοινωνίες, τεχνολογίες κατά της κλιματικής αλλαγής κ.ά) και φέρνουν σε επαφή ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες.

Σύμφωνα όμως με την έκθεση υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις απτών αποτελεσμάτων» από τα KIC, δεδομένου ότι πολλές από τις δραστηριότητες που καταγράφηκαν θα ήταν δυνατές ακόμα και χωρίς την ύπαρξη του EIT.

Η διοίκηση του EIT απαντά με ανακοίνωσή της ότι έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» από τότε που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των ελεγκτών τον Ιούνιο του 2015. Θα συνεχίσουν πάντως να «συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή των συστάσεων των ελεγκτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Οκλαχόμα άλωσε το Ντάλας για το 2-2 – Μία νίκη από τους τελικούς οι Σέλτικς

Δείτε τη δράση από τα δύο παιχνίδια της βραδιάς στο NBA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024