Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μια ασυνήθιστη περίπτωση «ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας»

Μια ασυνήθιστη περίπτωση «ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας»

Δεν έφταιγαν αυτοί, έφταιγε το πτώμα που τους προκάλεσε με τη σκανδαλιστική του στάση: ορνιθολόγοι στην Ιαπωνία παρουσιάζουν μελέτη για το φαινόμενο της ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας στα πτηνά, το οποίο πιθανότατα δεν οφείλεται σε διαστροφικές τάσεις αλλά σε απλή σύγχυση.

Δεν έφταιγαν αυτοί, έφταιγε το πτώμα που τους προκάλεσε με τη σκανδαλιστική του στάση: ορνιθολόγοι στην Ιαπωνία παρουσιάζουν μελέτη για το φαινόμενο της ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας στα πτηνά, το οποίο πιθανότατα δεν οφείλεται σε διαστροφικές τάσεις αλλά σε απλή σύγχυση.

Το 2014, ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας στο Αμπίκο της Ιαπωνίας βρήκαν ένα οχθοχελίδονο (Riparia riparia) να κείτεται νεκρό στην άσφαλτο. Καθώς κοιτούσαν, τρία αρσενικά προσγειώθηκαν πάνω στο πτώμα και επιχείρησαν να ζευγαρώσουν μαζί του. Έπειτα από 15 λεπτά, οι ορνιθολόγοι συνέλεξαν το νεκρό πουλί και διαπίστωσαν ότι είναι αρσενικό.

Διαβάστε επίσης:

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ornithological Science, είναι μόλις η δεύτερη στα χρονικά της Ορνιθολογίας που εξετάζει το μακάβριο φαινόμενο. Η πρώτη είχε δημοσιευτεί το 2003 και κέρδισε μάλιστα βραβείο Nobel Ig -μια παρωδία της απονομής των Νόμπελ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Χάρβαρντ και αναγνωρίζει μελέτες που «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις και μετά να σκεφτείς».

Η βραβευμένη μελέτη είχε δημοσιευτεί από τον Κες Μέλικερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ. Ο ορνιθολόγος, σχολιάζει το περιοδικό New Scientist, θεωρείται πλέον εξπέρ στο φαινόμενο της νεκροφιλίας, και έκτοτε έχει συγκεντρώσει τρεις ακόμα αναφορές για νεκροφιλικές συνευρέσεις σε πτηνά, δύο σε θηλαστικά και μία σε χελώνες.

Ο Μέλικερ συμφωνεί με την υπόθεση των ιαπώνων συναδέλφων του ότι τα αρσενικά χελιδόνια ερεθίστηκαν επειδή το νεκρό θηλυκό έτυχε να βρίσκεται σε στάση ζευγαρώματος. «Υποθέτουμε ότι η στάση του σώματος είναι σημαντικός παράγοντας στη διέγερση της σεξουαλικής επιθυμίας των αρσενικών» γράφουν οι ερευνητές.

Ο Μέλικερ θεωρεί «γενναία» την απόφαση των ιαπώνων ορνιθολόγων να δημοσιεύσουν τις παρατηρήσεις τους, δεδομένου ότι οι αναφορές για «αφύσικες» σεξουαλικές περιπτύξεις στο ζωικό βασίλειο είναι πιθανό να σοκάρουν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πάντως, έχει γίνει σαφές ότι η ομοφυλοφιλία είναι διαδεδομένη στα πτηνά, τα θηλαστικά και άλλες ομάδες ζώων.

Το ίδιο ισχύει εξάλλου για τη νεκροφιλία, η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρθρόποδα, φάλαινες και άλλα είδη.Είναι μια πρακτική που προφανώς προσφέρει ευχαρίστηση στον ζωντανό παρτενέρ, χωρίς όμως να προσφέρει αναπαραγωγικό όφελος.

Υπάρχει πάντως και μια εξαίρεση, ο βάτραχος Rhinella proboscidea του Αμαζονίου: την περίοδο του ζευγαρώματος, τα θηλυκά συχνά πνίγονται από ορδές ξαναμμένων αρσενικών. Ατάραχοι, οι μνηστήρες ζευγαρώνουν με το πτώμα και το πιέζουν μέχρι να απελευθερωθούν τα αβγά, τα οποία γονιμοποιούνται και διαιωνίζουν έτσι το μάλλον διεστραμμένο είδος τους.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024