Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Και δεύτερο εργοστάσιο «μεταλλαγμένων» κουνουπιών στη Βραζιλία

Και δεύτερο εργοστάσιο «μεταλλαγμένων» κουνουπιών στη Βραζιλία

Έπειτα από τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας δοκιμής γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να περιορίζουν τη μετάδοση δάγγειου πυρετού και άλλων ασθενειών, βρετανική εταιρεία ανοίγει και δεύτερο εκτροφείο «μεταλλαγμένων» εντόμων στη Βραζιλία.

Έπειτα από τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας δοκιμής γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να περιορίζουν τη μετάδοση δάγγειου πυρετού και άλλων ασθενειών, βρετανική εταιρεία ανοίγει και δεύτερο εκτροφείο «μεταλλαγμένων» εντόμων στη Βραζιλία.

Η Oxitec, εταιρεία που ιδρύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, απελευθέρωσε φέτος 25 εκατομμύρια αρσενικά κουνούπια σε μια γειτονιά της πόλης Πιρασικάμπα στην πολιτεία του Σάο Πάολου.

Στα κουνούπια αυτά έχουν εισαχθεί γονίδια που προκαλούν πρόωρο θάνατο. Η ιδέα είναι ότι τα διαγονιδιακά έντομα θα προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους όμως θα πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δοκιμή μείωσε κατά 82% τους πληθυσμούς του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει στον άνθρωπο τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό.

Μεταδίδει επίσης τον ιό ζίκα, ο οποίος αναγνωρίστηκε στην Αφρική τη δεκαετία του 1940 και εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική. Ο ιός προκαλεί ήπιο πυρετό και εξάνθημα, είναι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, αφού μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία.

Λόγω της εξάπλωσης του ιού στη Λατινική Αμερική, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν πρόσφατα ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τις εγκύους να αποφεύγουν 14 χώρες.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιός ζίκα θα μπορούσε να αποδειχθεί απειλή για τος Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο φέτος το καλοκαίρι.

Το πρώτο εκτροφείο κουνουπιών της Oxitec λειτουργεί στην πόλη του Καμπίνας στην πολιτεία του Σάο Πάουλο. Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει και νέο εκτροφείο στο γειτονικό Πιρασικάμπα.

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αρκεί για την προστασία περίπου 300.000 ανθρώπων.

Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη μαζική απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων εντόμων, έπειτα από άδεια της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Βιοασφάλειας. Η μαζική παραγωγή κουνουπιών πρέπει όμως να λάβει έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Anvisa.

Δοκιμές μικρής κλίμακας έχουν πραγματοποιηθεί από την Oxitec και στον Παναμά και τα Νησιά Κέιμαν, ενώ ανάλογα σχέδια εξετάζουν και η Μαλαισία και η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Εκτός από κουνούπια, η Oxitec έχει επίσης δημιουργήσει στείρους αρσενικούς δάκους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σε μικρή κλίμακα στην Κρήτη και περιμένουν τώρα έγκριση για χρήση στους ελαιώνες της Ισπανίας.

Η Oxitec εξαγοράστηκε τον Αύγουστο από την αμερικανική εταιρεία συνθετικής βιολογίας Intrexon για 160 εκατομμύρια δολάρια.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024