Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλο επιστημονικό βραβείο μοιράζεται σε 1.370 φυσικούς

Μεγάλο επιστημονικό βραβείο μοιράζεται σε 1.370 φυσικούς

Δύο φυσικοί τιμήθηκαν τον Οκτώβριο με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη ότι τα σωματίδια νετρίνα έχουν μάζα. Η ίδια ανακάλυψη τιμάται τώρα και με ένα δεύτερο βραβείο, το οποίο όμως μοιράζεται σε 1.370 ερευνητές.

Δύο φυσικοί τιμήθηκαν τον Οκτώβριο με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη ότι τα σωματίδια νετρίνα έχουν μάζα. Η ίδια ανακάλυψη τιμάται τώρα και με ένα δεύτερο βραβείο, το οποίο όμως μοιράζεται σε 1.370 ερευνητές.

Ο λόγος για τα μεγάλα επιστημονικά βραβεία Breakthrough, τα οποία θεσμοθέτησε πριν από τρία χρόνια ο ρώσος μεγιστάνας του Διαδικτύου Γιούρι Μίλνερ μαζί με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, τον Σεργκέι Μπριν της Google και άλλους γίγαντες της τεχνολογίας.

Συνολικά επτά βραβεία Breakthrough, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3 εκατ. δολαρίων (πολύ περισσότερα από ό,τι τα Νόμπελ) απονεμήθηκαν την Κυριακή στην Καλιφόρνια παρουσία διασημοτήτων όπως η τραγουδίστρια Κριστίνα Αγκιλέρα και η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνγκ.

Το βραβείο Θεμελιώδους Φυσικής απονεμήθηκε σε 1.370 φυσικούς από επτά ομάδες που επιβεβαίωσαν το φαινόμενο της ταλάντωσης νετρονίων -ένα παράξενο φαινόμενο που αποδεικνύει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα, αντίθετα με τις προβλέψεις του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής.

Η λίστα περιλαμβάνει τους δύο φυσικούς που τιμήθηκαν φέτος με Νομπελ Φυσικής για την ίδια ανακάλυψη, τον Καναδό Άρθουρ ΜακΝτόναλντ και τον Ιάπωνα Τακάκι Καζίτα.

Σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των νικητών, ο Γιούρι Μίλνερ σχολίασε στο Reuters ότι η σύγχρονη επιστήμη βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια και όχι σε μεμονωμένους ερευνητές.

Οι επικεφαλής των επτά ερευνητικών προγραμμάτων θα μοιραστούν τα δύο τρίτα του βραβείου, και το υπόλοιπο θα μοιραστεί στις ομάδες τους.

Ακόμα πέντε βραβεία Breakthrough απονεμήθηκαν σε ερευνητές των Επιστημών Υγείας για μια ποικιλία μελετών, από την οπτογενετική μέχρι το γονιδίωμα των Νεάντερταλ.

Επίσης, οκτώ επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους στα μαθηματικά και τη φυσική έλαβαν 100.000 δολάρια έκαστος.

Νωρίτερα φέτος, ο εμπνευστής των βραβείων Γιούρι Μίλερ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Χωρίς φιλάθλους ο τελικός Κυπέλλου

Η σύσκεψη για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο – Από 30 προσκλήσεις για τις δύο ομάδες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024