Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΗΕ αναγκάζεται να αποσύρει πρόταση για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Ο ΟΗΕ αναγκάζεται να αποσύρει πρόταση για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Έγγραφο του ΟΗΕ που προτείνει την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών αποσύρθηκε έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από «τουλάχιστον μία κυβέρνηση». Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση, η χρήση ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας και όχι ως έγκλημα.

Έγγραφο του ΟΗΕ που προτείνει την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών αποσύρθηκε έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από «τουλάχιστον μία κυβέρνηση».

Η δισέλιδη έκθεση αναφέρει ότι η χρήση ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας και όχι ως έγκλημα.

Εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση «για προσωπική χρήση» είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία για τα ναρκωτικά και εξυπηρετεί την προστασία της υγείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέλος μιας παγκόσμιας επιτροπής για τις πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών, αποκάλυψε σε ιστολόγιό του την ύπαρξη του εγγράφου. Χαιρέτησε την πρόταση του ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα, και δήλωσε ότι προχώρησε στην αποκάλυψη για να προλάβει πολιτικές πιέσεις που θα οδηγούσαν στην απόσυρσή του την τελευταία στιγμή.

Μέσα σε λίγες ώρες, όμως, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προτείνει άμεσα αλλαγή των πολιτικών και έκανε λόγο για «ατυχή παρεξήγηση» σχετικά με τη φύση του δισέλιδου εγγράφου.

UNODC- Briefing Paper- Decriminalisation of Drug Use and Possession for Personal Consumption

Το επίμαχο κείμενο, το οποίο δημοσιεύουν το BBC και ο Guardian, μεταξύ άλλων, συντάχθηκε από την Δρ Μόνικα Μπεγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας HIV/AIDS του UNODC, και επρόκειτο να παρουσιαστεί σε συνέδριο για τα ναρκωτικά που διεξάγεται στη Μαλαισία.

Η έκθεση «δεν αποτελεί τελικό ή επίσημο κείμενο […] και δεν μπορεί να εκληφθεί ως δήλωση για τις πολιτικές του UNODC» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο Μπράνσον υποστήριξε από την πλευρά του ότι τουλάχιστον μία κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στο UNODC για απόσυρση του εγγράφου και ακύρωση της σχετικής ανακοίνωσης. Το ίδιο ανέφερε ο Ντάνι Κούσλικ της Transform, μιας οργάνωσης υπέρ της αποποινικοποίησης.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης, η ποινική αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών δημιουργεί «προβλήματα δημόσιας υγείας» και «αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κάνει ακόμα λόγο για άδικη φυλάκιση «εκατομμυρίων ανθρώπων» για μη βίαια αδικήματα, και τονίζει ότι η ποινικοποίηση έχει αποδειχθεί πως δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παρεμβάσεις όπως η διανομή αποστειρωμένων συρριγγών και τα προγράμματα υποκατάστασης.

Η έκθεση προτείνει μάλιστα τη μη δίωξη χρηστών ναρκωτικών οι οποίοι διακινούν μικροποσότητες προκειμένου «να εξασφαλίσουν την προσωπική τους χρήση ή να επιβιώσουν σε πολύ περιθωριωμένα περιβάλλοντα».

Για τους χρήστες αυτούς θα πρέπει να υπάρχουν «ευκαιρίες απεξάρτησης, κοινωνική στήριξη και φροντίδα, και όχι τιμωρία».

Το μέλλον του εγγράφου παραμένει ακόμα ασαφές.

Άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNAIDS, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης για λόγους υγείας και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024