Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ένα φωσφοριζέ αρνάκι κατέληξε από το εργαστήριο στο πιάτο των Γάλλων

Πώς ένα φωσφοριζέ αρνάκι κατέληξε από το εργαστήριο στο πιάτο των Γάλλων

Η διαμάχη μεταξύ ερευνητών σε ένα μεγάλο, δημόσιο εργαστήριο της Γαλλίας φαίνεται πως ήταν ο λόγος για τη πώληση ενός αρνιού που λάμπει στο σκοτάδι ως κανονικού αρνίσιου κρέατος.

Η διαμάχη μεταξύ ερευνητών σε ένα μεγάλο, δημόσιο εργαστήριο της Γαλλίας φαίνεται πως ήταν ο λόγος για τη πώληση ενός αρνιού που λάμπει στο σκοτάδι ως κανονικού αρνίσιου κρέατος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι το αρνάκι, στο οποίο είχε εισαχθεί ένα γονίδιο μέδουσας που το κάνει να φθορίζει, εστάλη στο σφαγείο κατά λάθος μαζί με άλλα αρνιά.

Η υπόθεση πήρε όμως νέα τροπή έπειτα από ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικής Έρευνας (INRA), σύμφωνα με το οποίο το περιστατικό ήταν στην πραγματικότητα κακόγουστη φάρσα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μεμονωμένα άτομα προχώρησαν σε απαράδεκτες πράξεις» ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας πάντως ότι «η κατανάλωση αυτού του κρέατος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη υγεία του καταναλωτή».

Το επιπλέον γονίδιο είχε εισαχθεί στο DNA του ζώου προκειμένου να μπορούν οι ερευνητές να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους ιστούς από τον φθορισμό τους. Η κατανάλωση της φθορίζουσας πρωτεΐνης GFP δεν είναι επιβλαβής, το περιστατικό όμως αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα βιοασφάλειας.

Το INRA υποψιάζεται ότι κάποιος ερευνητής ξεγέλασε τον προϊστάμενό του και τον έβαλε να υπογράψει το έγγραφο που απαιτούνταν για την αποστολή του ζώου στο σφαγείο, από όπου το αγόρασε το Νοέμβριο του 2014 άγνωστος καταναλωτής. Όταν ο αρχηγός της ομάδας ανακάλυψε τι είχε συμβεί, επέλεξε να μην καταγγείλει το περιστατικό στους δικούς του προϊστάμενους. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών φέρονται να ήταν πολύ τεταμένες.

Το INRA έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν τεχνικό εργαστηρίου, ο οποίος θα κληθεί σε απολογία τον Ιούλιο. «Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα και το στόχο του, όμως η ατμόσφαιρα εντός της ομάδας θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είμαστε ινστιτούτο παγκοσμίου φήμης και δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες πράξεις».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024