Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρά τις αντιδράσεις, η Ιαπωνία επιστρέφει στη φαλαινοθηρία

Παρά τις αντιδράσεις, η Ιαπωνία επιστρέφει στη φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα φαλαινοθηρικά της θα επιστρέψουν φέτος στην Ανταρκτική, παρά την καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου για το δήθεν «επιστημονικό στόχο» του κυνηγιού.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα φαλαινοθηρικά της θα επιστρέψουν φέτος στην Ανταρκτική, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τον δήθεν «επιστημονικό» χαρακτήρα του κυνηγιού.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται με διεθνές μορατόριουμ, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει το κυνήγι για επιστημονικούς σκοπούς.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ανακοίνωσε ότι το Τόκιο απέτυχε να προσφέρει ικανοποιητική εξήγηση για τη «θανατηφόρο δειγματοληψία» σχεδόν 4.000 ρυγχοφαλαινών στην Ανταρκτική τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Στην πράξη, το κρέας των φαλαινών που σκοτώνονται στην επιχείρηση «θανατηφόρου δειγματοληψίας» καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια, μια πραγματικότητα που η Ιαπωνία δεν επιχειρεί να κρύψει.

Το κυνήγι φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό είχε σταματήσει πέρυσι μετά την καταδίκη του Διεθνούς Ποινικό Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η «θανατηφόρος έρευνα» της Ιαπωνίας είναι φύλλο συκής για το βιομηχανικό κυνήγι.

Φέτος, όμως, το Τόκιο επιστρέφει στην ίδια τακτική.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Ιαπωνίας στην Επιτροπή Γιόζι Μορισίτα δήλωσε ότι το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι ισχυρές κυβερνήσεις επιχειρούν να επιβάλλουν τα δικά τους ηθικά στάνταρτ, μια πρακτική «περιβαλλοντικού ιμπεριαλισμού».

«Για παράδειγμα, τι θα έπρεπε να κάνουμε αν η Ινδία γινόταν η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου και έλεγε «Μην τρώτε μοσχάρι»;» είπε.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ιαπωνία θα υποβάλει στην επιτροπή περισσότερα στοιχεία για τον επιστημονικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιτροπή δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ιαπωνία να σταματήσει, δεδομένου ότι επαφίεται στις χώρες-μέλη να εκδίδουν άδειες ερευνητικής φαλαινοθηρίας.

Η φαλαινοθηρία είναι μια παράδοση αιώνων στην Ιαπωνία, πήρε όμως βιομηχανικές διαστάσεις τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να θρέψει τον πληθυσμό. Σήμερα, το Τόκιο διατείνεται ότι οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών όπως η ρυγχοφάλαινα έχουν επανέλθει σε επίπεδα που επιτρέπουν το κυνήγι.

Η Ιαπωνία, εξάλλου, δεν είναι η μόνη χώρα που κυνηγά φάλαινες -η Νορβηγία και η Ισλανδία απλά αγνοούν το μορατόριουμ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα για τη φάση των «32» του ATP Masters 1000 της Ρώμης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024