Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιτροπή ειδικών θα αντικαταστήσει τον Επιστημονικό Σύμβουλο της ΕΕ

Επιτροπή ειδικών θα αντικαταστήσει τον Επιστημονικό Σύμβουλο της ΕΕ

Έξι μήνες μετά την παύση του επιστημονικού συμβούλου της ΕΕ, μια κίνηση που εξόργισε πολλούς ερευνητές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Τετάρτη το σχέδιό της για τη δημιουργία υψηλόβαθμης επιστημονικής επιτροπής που θα γνωμοδοτεί στις Βρυξέλλες.

Έξι μήνες μετά την παύση του επιστημονικού συμβούλου της ΕΕ, μια κίνηση που εξόργισε πολλούς ερευνητές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Τετάρτη το σχέδιό της για τη δημιουργία υψηλόβαθμης επιστημονικής επιτροπής που θα γνωμοδοτεί στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο καταρτίστηκε από τον Κάρλος Μοέδας, ευρωπαίο επίτροπο Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, ο οποίος επιθυμεί παράλληλα να ενισχύσει τη σχέση της Κομισιόν με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο την Τετάρτη σε συνάντησή του με ομάδα επιστημόνων, ανάμεσά τους αρκετοί νομπελίστες και ο πρόεδρος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας σερ Πολ Νερς, ο οποίος είχε αντιδράσει στην κατάργηση της θέσης του επιστημονική συμβούλου.

Τη θέση αυτή κατείχε για τρία χρόνια η βρετανίδα βιολόγος Αν Γκλόβερ, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τη Greenpeace και άλλες οργανώσεις λόγω της θέσης της ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι ασφαλείς αλλά παρεξηγημένες.

Η κατάργηση της θέσης της από τον Γιούνκερ είχε δημιουργήσει την ανησυχία ότι οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν το ρόλο της επιστήμης στη λήψη αποφάσεων. Η Γκλόβερ είχε διαμαρτυρηθεί εξάλλου για την έλλειψη πόρων και προσωπικού στο έργο της.

«Έπειτα από αναμονή έξι μηνών, είναι ευχάριστη η είδηση ότι η Επιτροπή ανακοινώνει τα σχέδιά της για το μέλλον της επιστημονικής γνωμοδότησης» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Science ο Τζέιμς Ουίλσον, ειδικός σε θέματα επιστημονικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία. Είναι επίσης συγγραφέας μιας σειράς δοκιμίων με τίτλο Future Directions for Scientific Advice in Europe («Μελλοντικές κατευθύνσεις για την Επιστημονική Γνωμοδότηση στην Ευρώπη»).

Ο επίτροπος Έρευνας Κάρλος Μοέδας θα πρέπει τώρα να καθορίσει τον αριθμό των μελών και τη σύσταση της νέας επιτροπής. Θα πρέπει επίσης να συνδέσει την επιτροπή με υφιστάμενες δομές, όπως το εσωτερικό Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Κομισιόν.

Η επιτροπή αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει το BBC, στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Γιούνκερ με ομάδα έγκριτων επιστημόνων θα συζητηθεί επίσης το θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ενός χρηματοδοτικού πακέτου για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι επιστήμονες φέρονται να αντιδρούν στην άντληση 2,7 δισ. ευρώ από το κονδύλι για την επιστημονική έρευνα Horizon 2020, ωστόσο ο Γιούνκερ αναμένεται να τους διαβεβαιώσει ότι η συνεισφορά αυτή στο EFSI θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την έρευνα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από βίαιη επίθεση του 50χρονου κατά του θύματος

Ακούγονται οι φωνές και οι εκκλήσεις της για βοήθεια στη διάρκεια ενός καβγά - Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από περιστατικό βίας σε βάρος της 40χρονης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024