Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό εμβόλιο για τον Έμπολα αποστέλλεται στη Λιβερία

Πειραματικό εμβόλιο για τον Έμπολα αποστέλλεται στη Λιβερία

Η πρώτη παρτίδα πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα, ένα υποψήφιο εμβόλιο της GSK, θα φτάσει εντός της Παρασκευής στη Λιβερία, ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Η πρώτη παρτίδα περιέχει μόνο 300 φιαλίδια, ωστόσο η δοκιμή του εμβολίου προγραμματίζεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες με τη συμμετοχή μέχρι 30.000 ανθρώπων. Από τους πρώτους που θα το λάβουν θα είναι μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Η πρώτη παρτίδα πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα, ένα υποψήφιο εμβόλιο της GSK, θα φτάσει εντός της Παρασκευής στη Λιβερία, ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

Η πρώτη παρτίδα περιέχει μόνο 300 φιαλίδια, ωστόσο η δοκιμή του εμβολίου προγραμματίζεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες με τη συμμετοχή μέχρι 30.000 ανθρώπων. Από τους πρώτους που θα το λάβουν θα είναι μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Ακόμα δύο εμβόλια, ένα της Merck και ένα της Johnson & Johnson, θα δοκιμαστούν φέτος σε μεγάλο αριθμό εθελοντών στη Δυτική Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η χειρότερη που έχει καταγραφεί από την ανακάλυψη του ιού το 1976, δείχνει να βρίσκεται πλέον σε ύφεση.

Δεδομένου ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώνεται, οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων εμβολιασμού ίσως δυσκολευτούν να διαπιστώσουν αν τα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τον ιό.

Το εμβόλιο της GSK, το οποίο αναπτύχθηκε από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε συνεργασία με την Okairos, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εξαγοράστηκε από την GSK το 2013, δοκιμάζεται σε πέντε μικρές μελέτες της Φάσης Ι σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ελβετία και Μάλι.

Στη Φάση Ι ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια του πειραματικού εμβολίου, ενώ πιο σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του θα προκύψουν από τη Φάση ΙΙ στη Λιβερία.

Η GSK τόνισε πως το εμβόλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού πριν ολοκληρώσει τη Φάση ΙΙΙ και αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο της εταιρείας βασίζεται σε έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να μεταφέρει γενετικό υλικό του στελέχους του Έμπολα (στέλεχος του Ζαΐρ) που προκάλεσε την πρωτοφανή επιδημία.

«Οποιαδήποτε πιθανή χρήση σε εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το εάν ο ΠΟΥ, οι ρυθμιστικές αρχές και άλλοι εμπλεκόμενοι είναι ικανοποιημένοι» δήλωσε στο Reuters ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιων Εμβολίων της GSK.

Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο γρήγορα μπορεί το εμβόλιο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Από την έναρξη της επιδημία πριν από έναν χρόνο στη Γουινέα έχουν καταγραφεί 21.742 κρούσματα και 8.641 θάνατοι, οι περισσότεροι στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024