Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουραγκοτάγκος αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με δικαιώματα

Ουραγκοτάγκος αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με δικαιώματα

Δικαστήριο της Αργεντινής αναγνώρισε έναν ουραγκοτάγκο που ζει σε ζωολογικό κήπο ως «μη ανθρώπινο πρόσωπο» το οποίο στερείται παράνομα την ελευθερία του. Εφόσον η απόφαση δεν ανατραπεί στο εφετείο, η 29χρονη «Σάντρα» θα μεταφερθεί σε καταφύγιο.

Δικαστήριο της Αργεντινής αναγνώρισε έναν ουραγκοτάγκο που ζει σε ζωολογικό κήπο ως «μη ανθρώπινο πρόσωπο» το οποίο στερείται παράνομα την ελευθερία του. Εφόσον η απόφαση δεν ανατραπεί στο εφετείο, η 29χρονη «Σάντρα» θα μεταφερθεί σε καταφύγιο.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα και αναμεταδίδει το Reuters, υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων υπέβαλαν αίτημα habeas corpus («έχε το σώμα»), έναν θεσμό του αγγλοσαξωνικού δικαίου που αποσκοπεί στην προστασία της ατομικής ελευθερίας έναντι της αυθαίρετης κράτησης.

Το αίτημα υποβλήθηκε από την οργάνωση AFADA («Ένωση Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων») η οποία υποστήριξε ότι η Σάντρα διαθέτει προηγμένες γνωσιακές ικανότητες και δεν μπορεί να υφίσταται μεταχείριση ως αντικείμενο.

Σε μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο και για άλλες τέτοιες υποθέσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι η Σάντρα, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία σε συνθήκες αιχμαλωσίας και μεταφέρθηκε στην Αργεντινή πριν από δύο δεκαετίες, αξίζει τα βασικά δικαιώματα ενός «μη ανθρώπινου προσώπου».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι η λέξη ουραγκοτάγκος της γλώσσας μαλέι της Ινδονησίας σημαίνει «άνθρωπος του δάσους».

Η περίπτωση της Σάντρα δεν είναι η πρώτη στην οποία ακτιβιστές επικαλούνται το habeas corpus για την απελευθέρωση άγριων ζώων.

Η απόφαση στην Αργεντινή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη μιας παρόμοιας υπόθεσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο έκρινε ότι ένας χιμπατζής που ζει σε ιδιωτικό χώρο δεν είναι πρόσωπο και δεν δικαιούται τις προστασίας του habeas corpus.

Το 2011, η ακτιβιστική οργάνωση PETA κατέθεσε αγωγή κατά του πάρκου SeaWorld υποστηρίζοντας ότι πέντε όρκες που είχαν αιχμαλωτιστεί στη θάλασσα ζούσαν ως σκλάβοι. Η αγωγή απορρίφθηκε από δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο.

Σχολιάζοντας την τελευταία δικαστική απόφαση, ο επικεφαλής του τμήματος Ζωολογίας στον ζωολογικό κήπο όπου ζει η Σάντρα, Αντριάν Σεστέλο, δήλωσε στην εφημερίδα La Nacion ότι οι ουραγκοτάγκοι είναι στην πραγματικότητα ήρεμα, μοναχικά ζώα, τα οποία συναντιούνται μόνο για να ζευγαρώσουν και να φροντίσουν τα μικρά τους.

«Όταν δεν γνωρίζεις τη βιολογία ενός είδους, οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι υφίσταται κακομεταχείριση, ότι πάσχει από στρες ή από κατάθλιψη, συνιστούν ένα από τα συχνότερα ανθρώπινα λάθη, δηλαδή να ανθρωποποιούν τη συμπεριφορά των ζώων».

Ο ζωολογικός κήπος του Μπουένος Άιρες έχει περιθώριο δέκα εργάσιμων μερών για να υποβάλει έφεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024