Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους

Πέθανε ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος κρέμεται από το χείλος της εξαφάνισης μετά το θάνατο του Σούνι, ενός από τα δύο αρσενικά που απέμεναν στον πλανήτη. Μόλις τρεις βόρειοι ρινόκεροι απομένουν στη φύση, και ακόμα τρεις πιστεύεται ότι ζουν σε αιχμαλωσία.

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση μετά το θάνατο του Σούνι, ενός από τα δύο αρσενικά που απέμεναν στον πλανήτη.

Το άτυχο ζώο είχε γεννηθεί πριν από 34 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας και μεταφέρθηκε στην Κένυα το 2009 για να βοηθήσει στην ανάκαμψη του πληθυσμού. Πέθανε στις 17 Οκτωβρίου, πιθανώς από φυσικά αίτια, στο Καταφύγιο Ολ Πετζέτα της Κένυας.

Μετά το θάνατο του σπάνιου πλάσματος, το οποίο δεν είχε αποκτήσει απογόνους, μόλις τρεις βόρειοι ρινόκεροι απομένουν στη φύση, και ακόμα τρεις πιστεύεται ότι ζουν σε αιχμαλωσία.

«Είναι κρίμα που το υποείδος έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Είναι το χειρότερο σενάριο στις προσπάθειες επαναφοράς ενός υποείδους» σχολίασε ο Μάθιου Λιούις της WWF.

Όπως δήλωσε στο National Geographic ο Στούαρτ Πιμ, οικολόγος του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, ο βόρειος λευκός ρινόκερος έχει πρακτικά εξαφανιστεί.

Η επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών ήδη κατατάσσει το υποείδος στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» ή «εξαφανισμένα από τη φύση».

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου της Αφρικής, γνωστού και ως πλατύρρινου. Εξελίχθηκε σε γεωγραφική απομόνωση από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum simum) και οι πληθυσμοί του ήταν ανέκαθεν σχετικά μικροί.

Η λαθροθηρία και η καταστροφή του ενδιαιτήματός του, σε συνδυασμό πολιτική αναταραχή στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, μείωσαν δραματικά τον ήδη μικρό πληθυσμό.

Ο νότιος λευκός ρινόκερος βρίσκεται πάντως σε καλύτερη κατάσταση, αν και κατατάσσεται στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη.

Στην Αφρική ζει και ένα δεύτερο είδος, ο μαύρος ρινόκερος Diceros bicornis, ο οποίος ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει από τον λευκό ρινόκερο, αν και τα δύο είδη είναι στην πραγματικότητα γκρίζα.

Ο μαύρος ρινόκερος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης και ένα υποείδος του,
ο δυτικός μαύρος ρινόκερος (Diceros bicornis longipe), κηρύχθηκε εξαφανισμένο το 2011.

Ακόμα τρία είδη ρινόκερου απαντώνται στην Ασία. Ο ινδικός ρινόκερος κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη, ο ρινόκερος της Ιάβας στα «κρισίμως κινδυνεύοντα», όπως συμβαίνει και με τον ρινόκερο της Σουμάτρας, το πιο μικρόσωμο από τα πέντε σύγχρονα είδη.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024