Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα «κρίσιμων» διαπραγματεύσεων για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη

Ημέρα «κρίσιμων» διαπραγματεύσεων για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη

Σε διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πιέσει τον αμερικανό πρόεδρο και ακόμα 124 ηγέτες να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί το 2015 στο Παρίσι. Από τη συνάντηση θα απουσιάζουν πάντως μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σε διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πιέσει τον αμερικανό πρόεδρο και ακόμα 124 ηγέτες να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί το 2015 στο Παρίσι.

Η συνάντηση όμως θα διαρκέσει μόνο μια μέρα, και θα πραγματοποιηθεί απουσία εκπροσώπων από την Κίνα -τον μεγαλύτερο παραγωγό αερίων του θερμοκηπίου-, την Ινδία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος ώστε οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε τρεις ανεξάρτητες, ταυτόχρονες συνεδρίες σε διαφορετικές αίθουσες.

Η διάσκεψη κορυφής πραγματοποιείται μία μέρα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χιλιάδες πόλεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης συμμετείχε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αλλά και ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τουλάχιστον 100 ακτιβιστές του κλίματος συνελήφθησαν αργά τη Δευτέρα όταν έκλεισαν δρόμους κοντά στο οικονομικό κέντρο της Γουόλ Στριτ.

Δύο βαθμοί Κελσίου

Στην απογοητευτική Σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου του θερμοκηπίου, το οποίο έφτασε φέτος σε νέο ρεκόρ.

Το μόνο που συμφωνήθηκε τότε ήταν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το 2100 δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνάντηση της Τρίτης στα γραφεία του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει συναίνεση για την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα αποτελούσε «προδοσία» για τις μελλοντικές γενιές. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν θα κερδίσει τη στήριξη του Κογκρέσου για υποχρεωτικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στήριξη από επιχειρήσεις

Τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μείζονος, παγκόσμιου προβλήματος στηρίζουν ωστόσο σημαντικοί παράγοντες της αγοράς. Ενόψει της συνόδου, η Apple υποσχέθηκε εκ νέου να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεών της, να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τη Δευτέρα, οι κληρονόμοι της οικογένειας Ρόκεφελερ, της οποίας η κολοσσιαία περιουσία προήλθε από το πετρέλαιο, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια.

Επίσης τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα Ανακοίνωσε ότι 73 χώρες και περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, ανάμεσα τους οι μεγάλοι όμιλοι Allianz, BlackRock και AXA, στηρίζουν την ιδέα μιας διεθνούς αγοράς άνθρακα, στα πρότυπα του συστήματος που ισχύει ήδη στην Ευρώπη, η οποία θα υποχρέωνε τους ρυπαντές να πληρώνουν για τις εκπομπές τους.

Η σύνοδος της Τρίτης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, παρά την απουσία της Κίνας και της Ινδίας, των οποίων οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εκπέμπουν όλο και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το τελικό «παζάρι» της συνόδου θα ξεκινήσει στο δείπνο που παραθέτει το βράδυ ο Μπαν Γκι-Μουν σε περίπου 20 ηγέτες.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024