Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για το ιστορικό ραντεβού του Rosetta με κομήτη

Αντίστροφη μέτρηση για το ιστορικό ραντεβού του Rosetta με κομήτη

Έπειτα από μια οδύσσεια των δέκα ετών και των 6,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta απέχει μόνο δύο μέρες από την άφιξή της στον κομήτη-στόχο στις 6 Αυγούστου. Η αποστολή των 1,3 δισ. ευρώ είναι η πρώτη που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο. Τώρα φιλοδοξεί να είναι η πρώτη που τίθεται σε τροχιά και η πρώτη που θα επιχειρήσει προσεδάφιση.

Έπειτα από μια οδύσσεια των δέκα ετών και των 6,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta απέχει μόνο δύο μέρες από την άφιξή της στον κομήτη-στόχο στις 6 Αυγούστου.

Όλες οι προηγούμενες αποστολές σε κομήτες (η αρχή έγινε το 1985, όταν το Giotto πλησίασε το διάσημο κομήτη του Χάλεϊ) είχαν σύντομα μόνο ραντεβού με τους στόχους τους. Το Rosetta της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA είναι η πρώτη αποστολή που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Και τώρα φιλοδοξεί να είναι η πρώτη αποστολή που τίθεται σε τροχιά και η πρώτη που θα επιχειρήσει προσεδάφιση.

To ταξίδι ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, όταν το Rosetta εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, στην ισημερινή ζώνη της Νοτίου Αμερικής. Έκτοτε, το σκάφος έχει ολοκληρώσει πέντε περιφορές γύρω από τον Ήλιο και τέθηκε σε τροχιά παρόμοια με αυτή του στόχου του, του κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο (67P/C-G).

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, το Rosetta θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από τον κομήτη και θα περάσει στην κύρια φάση της αποστολής.

Το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας θα χρειαστεί τότε να μελετήσει προσεκτικά το σχήμα και τις ιδιότητες του κομήτη για να τεθεί σε τροχιά γύρω του.



Οι τελικές μανούβρες του Rosetta μέχρι να τεθεί σε τροχιά (ESA – C. Carreau)

Η αποστολή θα κορυφωθεί το Νοέμβριο, οπότε το Rosetta θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι ο 67P/C-G είναι χωρισμένος σε δύο κομμάτια που συγκρατούνται χαλαρά μεταξύ τους.

Το Rosetta θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να μείνει κοντά στον κομήτη το 2015, όταν ο
67P/C-G θα βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο και θα εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες ατμού και σκόνης.

Ο πάγος και η σκόνη είναι εξάλλου τα βασικά συστατικά των κομητών, οι οποίοι θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

To Rosetta θα μπορούσε έτσι να βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024