Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Inmastat «δίνει λύση» για τα εξαφανισμένα αεροπλάνα

H Inmastat «δίνει λύση» για τα εξαφανισμένα αεροπλάνα

H Inmarsat, η βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για την εξαφανισμένη πτήση MH370, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν στις αεροπορικές εταιρείες υπηρεσία παρακολούθησης των πτήσεών τους.

H Inmarsat, η βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για την εξαφανισμένη πτήση MH370, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν στις αεροπορικές εταιρείες υπηρεσία παρακολούθησης των πτήσεών τους.

Έπειτα από την εξαφάνιση του Boeing της Malaysian Airlines από τα ραντάρ, η πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο υπολογίστηκε με βάση τα σήματα «ping» που μεταδίδονταν αυτόματα στους δορυφόρους της Inmarsat.

Για λόγους κόστους, η Malaysia Airlines δεν ήταν συνδρομητής στην υπηρεσία της Inmarsat που προσφέρει τη δυνατότητα λήψης του ακριβούς στίγματος, της ταχύτητας και του ύψους του αεροσκάφους -παρόλα αυτά, το Boing 777 μετέδιδε σήματα που λειτουργούν ως ηλεκτρονική «χειραψία« προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η δορυφορική σύνδεση ήταν ανοιχτή. Και τα σήματα αυτά επέτρεψαν τον υπολογισμό της πιθανής πορείας του σκάφους τις ώρες μετά την εξαφάνισή του.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει δωρεάν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες την υπηρεσία στην οποία δεν ήταν συνδρομητής η Malaysia Airlines. Οι εταιρείες θα λαμβάνουν κάθε 15 λεπτά το στίγμα από το GPS του αεροσκάφους μαζί με την κατεύθυνση, το ύψος και την ταχύτητα.

«Ο εξοπλισμός μας υπάρχει ήδη εγκατεστημένος στο 90% των αεροπλάνων ευρείας ατράκτου» δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος της Inmarsat Κρις ΜακΛάφλιν.

«Προσφέρουμε μια άμεση λύση στο πρόβλημα χωρίς επιπλέον κόστος για τη βιομηχανία» τόνισε. Η εταιρεία του θα καλύψει το κόστος, το οποίο εκτιμάται στα 3 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Ανάλογη υπηρεσία προσφέρεται και στον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς οι δορυφόροι της Inmarsat διαβιβάζουν χωρίς χρέωση τυχόν σήματα κινδύνου.

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν σήμερα δωρεάν εφαρμογές για την παρακολούθηση πτήσεων. Όταν όμως ένα αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από τον ωκεανό, δεν έχει επαφή με ραντάρ και δεν έχει μεταδώσει το στίγμα του για αρκετή ώρα, η θέση του μπορεί να υπολογιστεί μόνο χονδρικά με βάση την εκτιμώμενη ταχύτητα πτήσης.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH370 ανέδειξε ένα μεγάλο κενό στην παρακολούθηση των πτήσεων ειδικά πάνω από ωκεανούς. Η ανακοίνωση της Inmarsat έρχεται ενόψει διεθνούς συνεδρίου για την παρακολούθηση των πτήσεων που διοργανώνει από τη Δευτέρα στο Μόντρεαλ ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Την περασμένη Τρίτη, επίσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας ζήτησε να αυξηθεί στις 90 μέρες η ζωή των υποβρύχιων ραδιοφάρων στα «μαύρα κουτιά», από τις 30 μέρες σήμερα. Ζήτησε επίσης να αυξηθεί από τις 2 στις 20 ώρες η ελάχιστη διάρκεια των ηχογραφήσεων στο κόκπιτ -στην περίπτωση της MH370, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι κρίσιμες πληροφορίες μπορεί να έχουν διαγραφεί και επαναγραφεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024