Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιαπωνία αντιμέτωπη με τα ραδιενεργά χώματα της Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία αντιμέτωπη με τα ραδιενεργά χώματα της Φουκουσίμα

Η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 970 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στις οποίες θα αποθηκευτεί το ραδιενεργό χώμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, αναφέρουν την Τετάρτη τα ιαπωνικά μέσα. Η ποσότητα ήδη ξεπερνά τους 133.000 τόνους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 970 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στις οποίες θα αποθηκευτεί το ραδιενεργό χώμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, αναφέρουν την Τετάρτη τα ιαπωνικά μέσα.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τα συνεργεία που ανέλαβαν την απολύμανση των εδαφών από τη ραδιενέργεια είχαν συλλέξει 133.000 τόνους επιφανειακού χώματος από την επαρχία της Φουκουσίμα, η οποία επλήγη το 2011 από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.\

Το ραδιενεργό χώμα αποθηκεύτηκε προσωρινά σε υπαίθριους χώρους -εργοστάσια αποτέφρωσης απορριμμάτων και μονάδες βιολογικού καθαρισμού- οι οποίοι όμως φτάνουν ήδη στα όριά τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να αγοράσει εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 3 με 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά σε τρεις πόλεις της επαρχίας Φουκουσίμα, γράφει η εφημερίδα Asahi Shimbun, και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι τοπικές αρχές στην επαρχία της Φουκουσίμα δεν δείχνουν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν το χώρο αποθήκευσης. Τα μολυσμένα εδάφη σχεδιάζεται να παραμείνουν στο νέο χώρο για 30 χρόνια, ωστόσο οι δήμαρχοι των τριών πόλεων (Φουτάμπα, Οκούμα και Ναράχα) φέρεται να ανησυχούν ότι το ραδιενεργό φορτίο θα παραμείνει εκεί για πάντα.

Τη λύση θα μπορούσε ωστόσο να δώσει η αγορά εκτάσεων στις περιοχές που αναμένεται να παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες λόγω υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας -αυτό θα βοηθούσε και τους κατοίκους που παραμένουν σε προσωρινά καταφύγια και αδυνατούν να αγοράσουν νέα κατοικία χωρίς να πουλήσουν τα ραδιενεργά πλέον ακίνητά τους.

Το σχέδιο της δημιουργίας χώρου αποθήκευσης θα εξεταστεί το Σαββατοκύριακο σε συνάντηση τοπικών αξιωματούχων με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νομπουτέρου Ισιάρα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της κρίσης είναι η διάλυση του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι, στο οποίο τρεις αντιδραστήρες υπέστησαν τήξη του πυρήνα μετά το σαρωτικό τσουνάμι του 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Τepco αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι δεν ελέγχει την κατάσταση, καθώς δεκάδες τόνοι ραδιενεργού νερού έχουν διαρρεύσει από τις δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης και χύθηκαν στο υπέδαφος και τη θάλασσα.

Από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και η κρίσιμη επιχείρηση της απομάκρυνσης επικίνδυνων ράβδων ραδιενεργού καυσίμου.

Για την πλήρη διάλυση του εργοστασίου και την απορρύπανση του χώρου που καταλαμβάνει εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024