Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Απεργία πείνας» των πληγωμένων Φιλιππίνων στη σύνοδο για το κλίμα

«Απεργία πείνας» των πληγωμένων Φιλιππίνων στη σύνοδο για το κλίμα

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των Φιλιππίνων, στη σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Πολωνία, συνέδεσε τον ολέθριο τυφώνα Χαϊγιάν με την παγκόσμια θέρμανση και δήλωσε ότι σταματά να τρέφεται μέχρι να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των Φιλιππίνων, στη σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Πολωνία, συνέδεσε τον ολέθριο τυφώνα Χαϊγιάν με την παγκόσμια θέρμανση και δήλωσε ότι σταματά να τρέφεται μέχρι να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις στις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει η σύνοδος στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το 2015, και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Πολωνία θα είναι ενδεικτική των εξελίξεων την επόμενη διετία.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Σύνοδο, ο επικεφαλής της αποστολής των Φιλιππίνων Γιεμπ Σάνο έφερε δάκρυα στα μάτια πολλών συναδέλφων του όταν αναφέρθηκε στους χιλιάδες νεκρούς του τυφώνα Χαϊγιάν στη χώρα του.

«Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ομοεθνείς μου που πασχίζουν να βρουν φαγητό, θα αρχίσω τώρα εθελοντική νηστεία για το κλίμα, δηλαδή θα σταματήσω να τρέφομαι στη διάρκεια της συνόδου μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα» είπε.

Θα ήταν δύσκολο να αποδείξει ότι ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο, όπως ο σαρωτικός τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η παγκόσμια θέρμανση θα φέρει περισσότερους τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες.

Η νέα σύνοδος της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCC) έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), η οποία προειδοποιεί ότι mέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται το 2012 και βρίσκονται σε νέο ιστορικό υψηλό.

H Kριστιάνα Φιγκέρες, εκτελεστική γραμματέας για της UNFCC, η οποία μάλιστα έκλαψε για το κλίμα σε συνάντηση για το θέμα που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Λονδίνο, δήλωσε στη Βαρσοβία ότι «οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν αυτή τη δεκαετία και στη συνέχεια να μηδενιστούν το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα».

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει ωστόσο για το γεγονός ότι η σύνοδος του ΟΗΕ πραγματοποιείται στην Πολωνία, μια χώρα που εξαρτάται απόλυτα από το λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δεξιό κόμμα της πολωνίας Εθνικό Κίνημα πραγματοποίησε την Κυριακή ημερίδα στην οποία αμφισβητήθηκε ο ρόλος του ανθρώπου στην αύξηση της θερμοκρασίας, παρά την ομοφωνία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024