Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία επιτρέπει τη δήλωση «ενδιάμεσου φύλου» κατά τη γέννηση

Η Γερμανία επιτρέπει τη δήλωση «ενδιάμεσου φύλου» κατά τη γέννηση

Η Γερμανία έγινε την Παρασκευή η δεύτερη χώρα μετά την Αυστραλία που επιτρέπει στους γονείς να δηλώνουν τα παιδιά τους ως ασαφούς φύλου κατά τη γέννηση. Σύμφωνα με το γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Ηθικής, το μέτρο προστατεύει τα δικαιώματα των «μεσοφυλικών» ατόμων και αποτρέπει αυθαίρετες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η Γερμανία έγινε την Παρασκευή η δεύτερη χώρα μετά την Αυστραλία που επιτρέπει στους γονείς να δηλώνουν τα παιδιά τους ως ασαφούς φύλου κατά τη γέννηση. Σύμφωνα με το γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Ηθικής, το μέτρο προστατεύει τα δικαιώματα των «μεσοφυλικών» ατόμων και αποτρέπει αυθαίρετες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον 150 μεσοφυλικά βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία και τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες άνθρωποι εμφανίζουν «σημαντικές αποκλίσεις» στα ανατομικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το φύλο.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί από τους νέους γονείς να δηλώνουν το όνομα και το φύλο του παιδιού εντός μιας εβδομάδας από τη γέννηση. Η απόφαση για το «ακαθόριστο φύλο» βασίστηκε σε γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής, το οποίο επισήμανε ότι η δήλωση του φύλου κατά τη γέννηση προκαταλαμβάνει μελλοντικές αποφάσεις για τη ζωή του παιδιού.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι τα μεσοφυλικά άτομα πρέπει να προστατευτούν περισσότερο από μη αναστρέψιμες ιατρικές παρεμβάσεις για τον καθορισμού φύλου. Παραθέτει μάλιστα το παράδειγμα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 1965 με τους όρχεις κρυμμένους στην κοιλιά και αναπαραγωγικά όργανα ακαθόριστου φύλου. Στην ηλικία των 2,5 μηνών υποβλήθηκε σε ευνουχισμό χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών, μια παρέμβαση την οποία αναγνώρισαν αργότερα ως λάθος οι γιατροί.

«Δεν είμαι άνδρας, ούτε γυναίκα. Παραμένω ένα παζλ το οποίο δημιούργησαν οι γιατροί» είπε ο ίδιος.

Μεσοφυλικοί και ερμαφρόδιτοι

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, ο όρος μεσοφυλία (intersex) χρησιμοποιούνταν ως συνώνυμο του ερμαφροδιτισμού. Ο ερμαφροδιτισμός όμως είναι στην πραγματικότητα μια κατηγορία μεσοφυλίας στην οποία τα ανδρικά γεννητικά όργανα συνυπάρχουν με τα θηλυκά.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις ασαφούς φύλου, οι οποίες μπορεί να αφορούν την απουσία ή την ύπαρξη επιπλέον αντιγράφων των χρωμοσωμάτων X και Y.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις μεσοφυλίας είναι αδύνατο να περιγραφεί το φύλο ως ανδρικό ή γυναικείο με βάση ανατομικά, χρωμοσωμικά ή ορμονικά χαρακτηριστικά.

Περίπου 1 στα 1.500 με 2.000 παιδιά γεννιούνται με κάποια μορφή μεσοφυλίας.

Τα γερμανικά διαβατήρια αναγράφουν σήμερα το φύλο με το σύμβολο «M» για τους άνδρες και «F» για τις γυναίκες. Σύντομα όμως θα υπάρξει η δυνατότητα να αναγράφεται το σύμβολο «X» για τα άτομα ακαθόριστου φύλου, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ούτε άνδρες ούτε γυναίκες, ή είναι και τα δύο ταυτόχρονα: ανθρώπους που δεν συμμορφώνονται με τις παραδοσιακές νομικές κατηγορίες» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κονστάνζ Πλετ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η γερμανική απόφαση θα επηρεάσει τη νομοθεσία για το γάμο, η οποία αναφέρεται μόνο στην ένωση ανδρών και γυναικών, ενώ ο θεσμός της πολιτικής συμβίωσης αφορά μόνο άτομα του ίδιου φύλου.

Στην Αυστραλία, η αναγραφή του φύλου ως «X» στα διαβατήρια επιτρέπεται από το 2011.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024