Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαλάρωση των κανόνων για τις συσκευές στα αεροπλάνα προωθείται στις ΗΠΑ

Χαλάρωση των κανόνων για τις συσκευές στα αεροπλάνα προωθείται στις ΗΠΑ

Από το 2014, η χρήση ορισμένων ηλεκτρονικών συσκευών στα αμερικανικά αεροπλάνα θα επιτρέπεται ακόμα και στη φάση της προσγείωσης και της απογείωσης, εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA).

Από το 2014, η χρήση ορισμένων ηλεκτρονικών συσκευών στα αμερικανικά αεροπλάνα θα επιτρέπεται ακόμα και στη φάση της προσγείωσης και της απογείωσης, εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA).

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα αεροπλάνα μπορούν να το αντέξουν. Η FAA δέχεται πάντως έντονες πιέσεις καθώς οι επιβάτες είναι πολύ δεμένοι με τις συσκευές τους» σχολιάζει στους New York Times ο Ντάγκλας Κιντ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Επιβατών Αερογραμμών.

Ο Κιντ είναι μέλος της επιτροπής που διόρισε η FAA για να εξετάσει το θέμα. Οι προτάσεις της επιτροπής προγραμματίζεται να οριστικοποιηθούν αυτή την εβδομάδα και, εφόσον γίνουν δεκτές, θα ισχύσουν από το 2014.

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής που μίλησαν ανώνυμα στους Νew York Times, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την άρση των περιορισμών για τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, την προβολή βίντεο και την ακρόαση διαδικτυακών μεταδόσεων (podcast).

Σε ισχύ θα παραμείνει ωστόσο η χρήση κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και η χρήση ασύρματων δικτύων στη φάση της προσγείωσης και της απογείωσης.

Το περίεργο είναι ότι η FAA ουδέποτε απαγόρεψε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις. Αντίθετα, απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να αποδείξουν ότι η χρήση τέτοιων συσκευών είναι ασφαλής. Αυτό θα σήμαινε πρακτικά ότι χιλιάδες διαφορετικές συσκευές θα έπρεπε να ελεγχθούν, οπότε οι αεροπορικές εταιρείες προτίμησαν να απαγορεύσουν τη χρήση τους στην απογείωση και την προσγείωση.

Οι περιορισμοί στη χρήσης κινητής τηλεφωνίας πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ για αρκετά χρόνια, καθώς η απαγόρευση έχει επιβληθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) λόγω φόβων για παρεμβολές στη μετάδοση δεδομένων ανάμεσα σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί επιβάτες -έως και το 30% σύμφωνα με περυσινή μελέτη- ξεχνούν να απενεργοποιήσουν το κινητό πριν από την απογείωση.

Οι πιλότοι έχουν αναφέρει περιστατικά δυσλειτουργίας στα συστήματα του αεροπλάνου που είναι πιθανό να προκλήθηκαν από τα κινητά των επιβατών, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι συσκευές όντως δημιουργούν παρεμβολές.

Έρευνα της Delta Airlines που κάλυψε το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 διαπίστωσε ότι οι πιλότοι και οι μηχανικοί υποψιάστηκαν παρεμβολές από ηλεκτρονικές συσκευές 21 φορές σε 2,3 εκατομμύρια πτήσεις.

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτές τις υποψίες, κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι, ακόμα κι αν είναι υπαρκτές, οι παρεμβολές είναι τόσο σπάνιες ώστε δεν δικαιολογούν κανένα περιορισμό, ακόμα και κατά την προσγείωση και απογείωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024