Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι σεφ της νεολιθικής Ευρώπης τα προτιμούσαν πικάντικα

Οι σεφ της νεολιθικής Ευρώπης τα προτιμούσαν πικάντικα

Πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κουζίνα μεταμορφωνόταν χάρη στην επανάσταση της γεωργίας, ένας νεολιθικός σεφ της Βόρειας Ευρώπης μαγείρεψε ψαρόσουπα με σκορδομουστάρδα -τα υπολείμματα που βρέθηκαν στην κατσαρόλα είναι η αρχαιότερη ένδειξη για τη χρήση μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κουζίνα μεταμορφωνόταν χάρη στην επανάσταση της γεωργίας, ένας νεολιθικός σεφ της Βόρειας Ευρώπης μαγείρεψε ψαρόσουπα με σκορδομουστάρδα -τα υπολείμματα που βρέθηκαν στην κατσαρόλα είναι η αρχαιότερη ένδειξη για τη χρήση μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Προηγούμενες μελέτες για τη νεολιθική κουζίνα είχαν αναζητήσει ίχνη τροφών που περιέχουν άμυλο, όπως για παράδειγμα σιτηρά και λαχανικά. Οι έρευνες έδωσαν ενδείξεις για τη χρήση «πικάντικων» τροφών όπως το κρεμμύδι, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για μπαχαρικά, δηλαδή υλικά χωρίς σημαντική θρεπτική αξία.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης εξέτασαν πήλινα μαγειρικά σκεύη από τη Δανία και τη Γερμανία, τα οποία χρονολογούνται κατά τη μετάβαση από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι εγκατέλειπαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για χάρη της γεωργίας.

Τα πήλινα σκεύη διαπιστώθηκε ότι έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών. Δεδομένου ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους: προέρχονταν από την αλλιάρια την έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα», καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου (το είδος απαντάται μάλιστα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό).

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά του μενού, οι έρευνες αποκάλυψαν θραύσματα οστράκων, κόκαλα μπακαλιάρου και χοιρινού.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η Δρ Χέιλι Σάουλ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, μαγείρεψε μερικά πειραματικά πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση.

«Όλα τρώγονταν με ευχαρίστηση» λέει η ίδια. Όπως φαίνεται, οι πρόγονοί μας ήξεραν από καλή γεύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024