Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποψήφια λύση στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης ιατρικών ισοτόπων

Υποψήφια λύση στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης ιατρικών ισοτόπων

Με τα αποθέματα ενός πολύτιμου ιατρικού ισοτόπου να κινδυνεύουν να στερέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητές στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι βρήκαν λύση: ανέπτυξαν μια τεχνική που θα επέτρεπε στα νοσοκομεία να παράγουν μόνα τους επαρκείς ποσότητες. Και, σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η γαλλική Areva, γίγαντας της πυρηνικής βιομηχανίας, δοκιμάζει ένα ισοτόπου του μολύβδου ως νέα αντικαρκινική θεραπεία.

Με τα αποθέματα ενός πολύτιμου ιατρικού ισοτόπου να κινδυνεύουν να στερέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ερευνητές στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι βρήκαν λύση: ανέπτυξαν μια τεχνική που θα επέτρεπε στα νοσοκομεία να παράγουν μόνα τους επαρκείς ποσότητες.

Και, σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η γαλλική Areva, γίγαντας της πυρηνικής βιομηχανίας, δοκιμάζει ένα ισοτόπου του μολύβδου ως νέα αντικαρκινική θεραπεία.

Οι περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις βασίζονται σήμερα σε ένα ραδιενεργό ισότοπο που ονομάζεται τεχνήτιο-99m, ή 99mTc). Το ισότοπο αυτό παράγεται μόνο σε δύο αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, έναν στον Καναδά και έναν στην Ολλανδία. Επιπλέον, έχει χρόνο ημιζωής μόλις 6 ώρες και επομένως δεν μπορεί να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι και οι δύο αντιδραστήρες πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους και προγραμματίζεται να έχουν κλείσει μέχρι το 2016.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξετάσεις που βασίζονται στο 99mTc αντικαθίσταται σταδιακά με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, ή PET, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικά, λιγότερο δυσεύρετα ισότοπα.

Παρόλα αυτά, το κλείσιμο των αντιδραστήρων θεωρείται σημαντική απειλή για την ιατρική τα επόμενα χρόνια. Τη λύση υποστηρίζουν ότι έχουν οι υπεύθυνοι του αντιδραστήρα Triumf κοντά στο Βανκούβερ. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα κιτ αναβάθμισης για τους επιταχυντές των νοσοκομείων που ονομάζονται κύκλοτρα.

Χάρη στην αναβάθμιση, έδειξαν οι δοκιμές, ένα κύκλοτρο μπορεί να παράγει σε μια μέρα 10 Curie τεχνήτιου, αρκετό την εξυπηρέτηση 250 ασθενών και την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης σαν το Βανκούβερ.

Όπως αναφέρει το Nature.com, οι υπεύθυνοι του Triumph έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές της τεχνικής στο Έντμοντον του Καναδά και ελπίζουν να εξασφαλίσουν άδεια σε ένα με δύο χρόνια.

Μόλυβδος κατά όγκων

Στο μεταξύ, ερευνητές της Areva δοκιμάζουν ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο του μολύβδου ως υποψήφιο όπλο για διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προσδοκίες για το νέο ισότοπο είναι τόσο μεγάλες ώστε η Areva δημιούργησε ειδική μονάδα υγείας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με την ονομασία Areva Med.

«Ενδιαφερόμαστε για όγκους εναντίον των οποίων υπάρχει σήμερα πολύ περιορισμένο οπλοστάσιο -όπως των ωοθηκών, του στομάχου και του παγκρέατος» είπε στο πρακτορείο ο επικεφαλής της Areva Med Πατρίκ Μπουρντέ.

Η ιδέα είναι ότι ο μόλυβδος-212 θα συνδέεται με αντισώματα που συνδέονται στα καρκινικά κύτταρα. Εκεί, η ακτινοβολία του ισοτόπου θα καταστρέφει τα κύτταρα των όγκων χωρίς να επηρεάζει απομακρυσμένους υγιείς ιστούς.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Pb-212 είναι εξαιρετικά σπάνιος. Αποθέματα διατηρούν σήμερα μόνο οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Γαλλία, η οποία το απομονώνει από το θόριο, το οποίο με τη σειρά του απομονώνεται από το μετάλλευμα ουρανίου.

Η Areva δημιούργησε την πρώτη εγκατάσταση απομόνωσης μολύβδου-212, η οποία προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους και θα απομονώνει μερικά νανογραμμάρια Pb-212 από ολόκληρους τόνους θόριου.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 18 ασθενών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024