Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στον αέρα η προσπάθεια εξάλειψης της ιλαράς από την Ευρώπη

Στον αέρα η προσπάθεια εξάλειψης της ιλαράς από την Ευρώπη

Η απροθυμία πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για εξάλειψη της ιλαράς από την Ευρώπη έως το 2015, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολλοί γονείς φαίνεται πως συνεχίζουν να ανησυχούν ότι το εμβόλιο προκαλεί αυτισμό, παρόλο που αυτό έχει αποδειχθεί εσφαλμένο.

Η απροθυμία πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για εξάλειψη της ιλαράς από την Ευρώπη έως το 2015, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επιδημίες ιλαράς, μιας ιογενούς παιδικής ασθένειας που προκαλεί επιπλοκές σε ένα μικρό αριθμό περιστατικών, έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τα προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet και συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού.

Η μελέτη αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν απάτη, ωστόσο ο θόρυβος που προκάλεσε φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει κοπάσει.

Οι 53 χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχαν αρχικά θέσει ως στόχο να εξαφανίσουν την ιλαρά από την Ευρώπη έως το 2010. Αργότερα, όμως, αναγκάστηκαν να μεταθέσουν αυτόν τον στόχο για το 2015.

«Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ο στόχος του 2015 είναι ανέφικτος. Σίγουρα όμως η προσπάθεια βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στο BBC ο Ρομπ Μπάτλερ του ΠΟΥ, μέλος του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Ο παραμυξοϊός της ιλαράς προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί βήχα, πυρετό και εκτεταμένα, χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, ωτίτιδα, έλκη στον κερατοειδή και θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα.

Από τις έξι περιφέρειες στις οποίες μοιράζει όλο τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πέντε έχουν θέσει ημερομηνίες-στόχο για την εξάλειξη της ασθένειας.

Η ιλαρά θα γινόταν έτσι η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια που εξαλείφεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024