Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρώσοι πρόθυμοι να συνδράμουν στην ταρίχευση του Τσάβες

Οι Ρώσοι πρόθυμοι να συνδράμουν στην ταρίχευση του Τσάβες

«Δεν απογοητεύουμε ποτέ τους πελάτες μας» υπερηφανεύεται ένας ειδικός του ρωσικού ινστιτούτου που ταρίχευσε μεταξύ άλλων τον Στάλιν και τον Λένιν, και δεν αποκλείεται να βοηθήσει τώρα στην ταρίχευση του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

«Δεν απογοητεύουμε ποτέ τους πελάτες μας» υπερηφανεύεται ένας ειδικός του ρωσικού ινστιτούτου που ταρίχευσε μεταξύ άλλων τον Στάλιν και τον Λένιν, και δεν αποκλείεται να βοηθήσει τώρα στην ταρίχευση του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η σορός του Τσάβες θα ταριχευτεί «όπως ο Λένιν», του οποίου η σορός βρίσκεται στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας από τον θάνατό του το 1924.

Το ινστιτούτο της Μόσχας που ειδικεύεται στις ταριχεύσεις ηγετών αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει επισήμως το θέμα του Τσάβες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ένας από τους ειδικούς του ινστιτούτου, ο Γιούρι Ντενίσοφ-Νικόλσκι, δήλωσε ότι η ομάδα του θα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει αν υπάρχει επίσημο αίτημα από το Καράκας, το οποίο διατηρεί εξάλλου στενή σχέση με τη Μόσχα.

«Δεν απογοητεύουμε ποτέ τους πελάτες μας» δήλωσε ο Ντενίσοφ-Νικόλσκι. Πρόσθεσε όμως ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αποταθεί εναλλακτικά στους κουβανέζους ειδικούς που ταρίχευσαν το 1952 την Έβα Περόν, σύζυγο του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

Το ρωσικό ινστιτούτο ταρίχευσης, το οποίο έχει πια μετονομαστεί σε «Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών», έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του: τον κομουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας Γκεόργκι Ντιμιτρόφ (1949)· τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν (1953)· τον πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας Κλέμεντ Γκότβαλντ (1953)· τον βιετναμέζο ηγέτη Χο Τσι Μινχ (1969)· τον πρόεδρο της Αγκόλας Αγκοστίνο Νέτο (1979)· τον πρόεδρο της Γουιάνας Φορμπς Μπέρναμ (1985)· και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ (1994).

«Δεν είναι ωραίο θέαμα»

Μετά το θάνατο του γιου του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, το 2011, ειδικός του ινστιτούτου της Μόσχας είχε περιγράψει τη διαδικασία ταρίχευσης σε μια σπάνια συνέντευξη στην εφημερίδα Moskovsky Komsomolets.

«Δεν είναι ωραίο θέαμα» παραδέχτηκε ο Πάβελ Φομένκο.

Στην πρώτη φάση μιας περίπλοκης διαδικασίας, μια ομάδα τριών έως επτά ειδικών αναλαμβάνει να «αφαιρέσει όλα τα εσωτερικά όργανα, να γεμίσει τα αγγεία με ένα ειδικό διάλυμα, και να απομακρύνει το αίμα από τους ιστούς».

«Η σορός, καλυμμένη με ένα λευκό ύφασμα, τοποθετείται σε μια γυάλινη μπανιέρα γεμάτη με διάλυμα ταρίχευσης» εξήγησε ο Φομένκο.

«Σταδιακά, το διάλυμα παίρνει τη θέση του νερού στα κύτταρα του σώματος. Η διαδικασία βαλσάμωσης διαρκεί έξι μήνες και απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας».

Η σορός του Λένιν βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη μέσα σε μια γυάλινη σαρκοφάγο που την προστατεύει από επιθέσεις βακτηρίων. Δύο φορές την εβδομάδα υποβάλλεται σε έλεγχο και κάθε 18 μήνες εμβαπτίζεται εκ νέου σε διάλυμα ταρίχευσης για διάστημα ενός μήνα.

Το μαυσωλείο του Λένιν παραμένει πάντως κλειστό λόγω εργασιών που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το 2012 η ρωσική εταιρεία ερευνών FOM, το 56% των Ρώσων πιστεύει ότι η σορός του Λένιν πρέπει να ταφεί, ενώ το 28% τάσσεται υπέρ της έκθεσης στο μαυσωλείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024