Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής συμφωνία για την προστασία του διαβολόψαρου και πέντε ειδών καρχαρία

Διεθνής συμφωνία για την προστασία του διαβολόψαρου και πέντε ειδών καρχαρία

Αυστηρότεροι κανόνες για το εμπόριο του μεγαλύτερου σαλαχιού του κόσμου, καθώς και πέντε ειδών καρχαρία, αποφασίστηκαν στη διεθνή διάσκεψη για την εφαρμογή της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών. Η «ιστορική» απόφαση έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για το χλωμό μέλλον των κορυφαίων θηρευτών στους ωκεανούς.

Αυστηρότεροι κανόνες για το εμπόριο του μεγαλύτερου σαλαχιού του κόσμου, καθώς και πέντε ειδών καρχαρία, αποφασίστηκαν στη διεθνή διάσκεψη για την εφαρμογή της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Η «ιστορική» απόφαση έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για το χλωμό μέλλον των κορυφαίων θηρευτών στους ωκεανούς.

Η συμφωνία θα πρέπει ωστόσο να λάβει την τελική έγκριση την τελευταία ημέρα της συνόδου της Μπανγκόκ, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν για ενδεχόμενη ανατροπή, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες συνόδους της CITES.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για το κρέας, το λάδι του συκωτιού τους και κυρίως για τα πτερύγιά τους, τα οποία συχνά κόβονται όταν ακόμα το ψάρι είναι ζωντανό, με το υπόλοιπο σώμα να πετάγεται ολόκληρο πίσω στη θάλασσα.

Παρά τις αντιδράσεις της Ιαπωνίας και της Κίνας, στην οποία καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των πτερυγίων, οι 178 χώρες-μέλη της CITES αποφάσισαν με πλειοψηφία δύο τρίτων να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες στο εμπόριο έξι απειλούμενων ειδών:

  • Του διαβολόψαρου (δύο είδη του γένους Manta), των μεγαλύτερων σαλαχιών στον στον κόσμο. Δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη, ωστόσο οι πλάκες που χωρίζουν τα βράγχιά τους χρησιμοποιούνται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.
  • Τριών ειδών σφυροκέφαλου καρχαρία
  • Της λάμνας (Lamna nasus), ενός είδους που απαντάται και στη Μεσόγειο
  • Και του μεγαλοπτερυγοκαρχαρία (Carcharhinus longimanus), o οποίος πέφτει θύμα της αγάπης των Ασιατών για τα χαρακτηριστικά του πτερύγια.

Η συμφωνία της Δευτέρας προβλέπει ότι οι χώρες που εξάγουν ή εισάγουν προϊόντα καρχαρία πρέπει να χορηγούν άδειες προκειμένου να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των πληθυσμών, αλλιώς θα τους επιβάλλονται εμπορικές κυρώσεις.

Στη διάσκεψη της Μπανγκόκ συζητούνται επίσης μέτρα για το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερου.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί μια πρόταση για την απαγόρευση του εμπορίου προϊόντων από πολική αρκούδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024