Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακά δίκτυα και επιχειρηματική δικτύωση: Η ελληνική παρουσία στη CeBIT 2013

Ψηφιακά δίκτυα και επιχειρηματική δικτύωση: Η ελληνική παρουσία στη CeBIT 2013

Για πρώτη φορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών ανέβηκαν φέτος οργανωμένα ως εκθέτες στην CeBIT στο Αννόβερο: Στη μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής διεθνώς, το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά με ελληνικό περίπτερο και τη συμμετοχή περίπου 20 επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Το in.gr βρέθηκε στην έκθεση και πήρε μία μικρή εικόνα της αποστολής.

Για πρώτη φορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών ανέβηκαν φέτος οργανωμένα ως εκθέτες στην CeBIT στο Αννόβερο: Στη μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής διεθνώς, το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά με ελληνικό περίπτερο και τη συμμετοχή περίπου 20 επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Το in.gr βρέθηκε στην έκθεση και πήρε μία μικρή εικόνα της αποστολής.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδας (ΣΕΠΕ) διοργάνωσε μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΘ την αποστολή του ελληνικού κλάδου παρά τα «αγκάθια» που είχε συναντήσει το 2012: Έναν χρόνο πριν, η αποστολή από την Αθήνα -με στελέχη που είχαν πάει ως επισκέπτες, όχι ως εκθέτες- βρέθηκε αντιμέτωπη ακόμη και, κατά περιπτώσεις, με σχεδόν εχθρικό κλίμα.

Ίχνη τέτοιας ατμόσφαιρας απουσίαζαν φέτος. Οι επιφυλάξεις σίγουρα δεν λείπουν: Την πρόσκληση σε ξένους επιχειρηματίες για συνεργασίες και επενδύσεις, ακολουθούσε το ερώτημα «τι κάνει η Ελλάδα για μου κάνει ευκολότερη τη ζωή εάν θέλω να κάνω δουλειές στη χώρα;». Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτίμησαν ως θετικό το έδαφος που βρήκαν στις επαφές τους και διαπίστωσαν ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

«Δίνουμε μία διάσταση υπέρβασης της κρίσης»

Ομολογουμένως, το ελληνικό brand δεν είναι συνώνυμο της τεχνολογικής καινοτομίας στο εξωτερικό. Η εικόνα όμως που φιλοδοξούσε να μεταφέρει το ελληνικό περίπτερο στους επισκέπτες ήταν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, χτυπημένες και αυτές από την κρίση, συνεχίζουν να θεωρούν τον εαυτό τους δύναμη που μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη.

Από την αντιπροσωπεία της Infoquest, ο Αντώνης Σταματόπουλος ανέφερε: «Το περίπτερο δείχνει να πηγαίνει καλά, η πρόταση του ΣΕΠΕ είχε μάλλον θετικό αποτέλεσμα», μιλώντας για απτό ενδιαφέρον επισκεπτών για την ελληνική παρουσία. «Εμείς είχαμε ήδη τρεις συναντήσεις που φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσουν θετικά, οι δύο με οίκους λογισμικού του εξωτερικού και η τρίτη με reseller» είπε.

Η ελληνική παρουσία στην CeBIT «δίνει μία διάσταση υπέρβασης της κρίσης» είπε από την πλευρά του ο Λεωνίδας Αθανασίου της Intrasoft. «Εμείς είμαστε μία εταιρεία με έδρα στο παρουσία στο εξωτερικό και με τη συμμετοχή μας εδώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε εταιρείες και εκτός Ευρώπης» ανέφερε, αποτιμώντας τη συμμετοχή της εταιρείας στο περίπτερο.

Από την πλευρά της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ασημόπουλος διαπίστωσε επίσης αρκετό ενδιαφέρον. «Έχουμε δει εταιρείες και φέτος και τις προηγούμενες χρονιές που ενδιαφέρονται κυρίως για την πρόσβαση που προσφέρουμε στη βαλκανική αγορά και την Τουρκία» είπε.

Ενδιαφέρουσα και η εξής επισήμανσή του: «Πέρυσι μας ρωτούσαν όλοι για την κρίση στην Ελλάδα, φέτος όμως όχι, είτε γιατί δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό πλέον είτε γιατί πιστεύουν πως έχει δρομολογηθεί μία λύση».

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν και οι Τομάς Πιέτα και Μιχάλης Σκολαρίκης από την B.open: «Βρήκαμε ενδιαφέρον στην έκθεση από ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω ανταγωνιστικών τιμών» σε σύγκριση με ανάλογες υπηρεσίες που προσφέρουν εταιρείες του εξωτερικού. Από τις επαφές με τις επιχειρήσεις, «υπάρχουν δύο ή τρεις που φαίνονται να ενδιαφέρονται «ζεστά» για συνεργασία» είπαν.

Για υποσχόμενες επαφές από τρεις χώρες μίλησε από την πλευρά του και ο Χαλέντ Νταμπαμπνέχ της MLS. «Υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον, και ειδικά για το ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάζει τηλέφωνα, πλοηγούς με προδιαγραφές διεθνούς επιπέδου και καινοτόμα προϊόντα που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από ανάλογα του εξωτερικού» είπε.

Στο περίπτερο συμμετείχαν οι επιχειρήσεις b.open, Byte, Cardisoft, Entersoft, Globo Technologies, GRNet, Infoquest, Intrasoft, MLS, Retail@Link, Singular Logic, Technopolis, Unisystems, Unixfor, Volte και η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ όπως και το Invest in Greece. Παρόν ήταν και το υπουργείο Άμυνας, με παρουσιάσεις τριών προγραμμάτων.

Σημαντικότερη εκδήλωση στο πλαίσιο της πενθήμερης ελληνικής παρουσίας στην έκθεση ήταν η ανοικτή συζήτηση αντιπροσώπων ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, με τη διαμεσολάβηση και συμμετοχή στελεχών του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΕΠΕ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ελληνικού κλαδου ICT είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, στελέχη δηλαδή εξειδικευμένα, με καινοτόμο πνεύμα και διεθνή προσανατολισμό» είπε ο Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

Σε αυτό συμφώνησαν και οι συμμετέχοντες με γερμανικό υπόβαθρο και γνώση του ελληνικού χώρου. Πιο ενδεικτική η αναφορά της Μπρίτα Μπάλντεν, της retail@link: «Στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό το ανθρώπινο δυναμικό, πολύ εξειδικευμένο και πολύ εργατικό, παραμένει όμως δύσκολο να ξεκινήσεις κάτι. Τα τελευταία τρία χρόνια πάντως έχουν αρχίζει να αλλάζουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο», είπε.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρεάλ – Μπάγερν 2-1: Αδιανόητη ανατροπή και επική πρόκριση στον τελικό για τους Μαδριλένους (vids)

Με δύο γκολ του Χοσέλου στα τελευταία λεπτά (88’ – 90+1’), η Ρεάλ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στην Μπάγερν και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024