Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Διαδίκτυο η αλληλογραφία του Άλφρεντ Ουάλας, έτερου πατέρα της Εξέλιξης

Στο Διαδίκτυο η αλληλογραφία του Άλφρεντ Ουάλας, έτερου πατέρα της Εξέλιξης

'Έχοντας μείνει στη σκιά του Κάρολου Δαρβίνου από το 1858 ως σήμερα, ο Άλφρεντ Ράσελ Ουάλας μπορεί τώρα να γίνει πιο γνωστός στο ευρύ κοινό χάρη στην ανάρτηση των επιστολών του στο Διαδίκτυο.

‘Έχοντας μείνει στη σκιά του Κάρολου Δαρβίνου από το 1858 ως σήμερα, ο Άλφρεντ Ράσελ Ουάλας μπορεί τώρα να γίνει πιο γνωστός στο ευρύ κοινό χάρη στην ανάρτηση των επιστολών του στο Διαδίκτυο.

Ο Άλφρεντ Ουάλας ανακάλυψε την ιδέα της εξέλιξης ανεξάρτητα από τον Δαρβίνο. Επικοινώνησε όμως μαζί του για το θέμα με μια ιστορική επιστολή που έστειλε το 1858 από ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας το οποίο επισκεπτόταν.

Ο Δαρβίνος θορυβήθηκε από την επιστολή, δεδομένου ότι εργαζόταν για χρόνια στη θεωρία της φυσικής επιλογής, διστάζοντας να δημοσιεύσει τις παρατηρήσεις του. Η λύση που βρέθηκε ήταν σχετικά δίκαιη: δύο εβδομάδες μετά την άφιξή της στην Αγγλία, η επιστολή του Ουάλας παρουσιάστηκε μαζί με αποσπάσματα από το έργο του Δαρβίνου στην Λινναία Εταιρεία του Λονδίνου.

Ο Δαρβίνος όμως κέρδισε όλη τη δόξα ένα χρόνο αργότερα όταν δημοσίευσε, με καθυστέρηση δεκαετιών, το ιστορικό βιβλίο του Η Καταγωγή των Ειδών.

Ο Ουάλας έχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία χάρη στο Wallace Letters Online, ένα ψηφιακό αρχείο του έργου του που εγκαινίασε την Πέμπτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το αρχείο, το οποίο περιέχει γύρω στις 4,000 επιστολές, περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας ανάμεσα στους δύο πατέρες της Εξέλιξης.

Ο Δαρβίνος θεωρούσε τη θεωρία του Ουάλας ταυτόσημη με τη δική του -και οι δύο κατάλαβαν ότι τα είδη εξελίσσονται μέσω της φυσικής επιλογής.

Έκτοτε όμως οι ιστορικοί της επιστήμης έχουν εντοπίσει διαφορές στην προσέγγιση των δύο διανοητών, με τον Δαρβίνο να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ανταγωνισμό μεταξύ των ατόμων του ίδιου είδους και τον Ουάλας να επικεντρώνεται στις πιέσεις που ασκούνται από το περιβάλλον και αναγκάζουν τα είδη να προσαρμοστούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024