Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομική κρίση «πολώνει τα αποτελέσματα της Eurovision»

Η οικονομική κρίση «πολώνει τα αποτελέσματα της Eurovision»

Προσθέστε κι αυτό στη λίστα με τα δεινά της κρίσης: ανατροπή των ισορροπιών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Τη διετία 2010-2011, όταν οι οικονομίες της Ελλάδας και άλλων χωρών κρέμονταν από το χείλος της καταστροφής, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εμφάνισαν μια ασυνήθιστη πόλωση, αναφέρουν Ελβετοί ερευνητές.

Προσθέστε κι αυτό στη λίστα με τα δεινά της κρίσης: ανατροπή των ισορροπιών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τη διετία 2010-2011, όταν οι οικονομίες της Ελλάδας και άλλων χωρών κρέμονταν από το χείλος της καταστροφής, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εμφάνισαν μια ασυνήθιστη πόλωση, αναφέρουν Ελβετοί ερευνητές.

Η μελέτη τους, η οποία αναρτήθηκε στην υπηρεσία προδημοσίευσης ArXiV, ακούγεται μεν ασυνήθιστη, δεν είναι όμως η πρώτη που αναλύει τα αποτελέσματα της Eurovision, αναζητώντας τάσεις των διακρατικών σχέσεων και της κοινής γνώμης (δείτε παραδείγματα εδώ και εδώ). Το ίδιο, εξάλλου, συμβαίνει με αντίστοιχες αναλύσεις στα τιτιβίσματα του Twitter και τις δοσοληψίες μεταξύ φίλων στο Facebook.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης, ο Ντέιβιντ Γκαρσία και ο Ντόριαν Τάνασι του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι, από το 1998 και μετά, η βαθμολόγηση των χωρών στο διαγωνισμό γίνεται όχι μόνο από κριτές αλλά και από το κοινό που συμμετέχει από το σπίτι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις βαθμολογίες και υπολόγισαν τις «συγγένειες» ανάμεσα σε 51 χώρες που συμμετείχαν. Προηγούμενες μελέτες είχαν αποδώσει αυτές τις συγγένειες σε γεωγραφικά και πολιτιστικά κριτήρια, αν και το συμπέρασμα αυτό παραμένει αμφιλεγόμενο.

Η σημαντική όμως διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι, μεταξύ των 15 χωρών που υπήρξαν μέλη της ΕΕ από το 1995 έως σήμερα, τα αποτελέσματα πολώθηκαν το 2010 και το 2011, με τις θετικές και αρνητικές απόψεις να γίνονται πιο έντονες σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Επιπλέον, οι χώρες που είχαν πέσει πιο βαθιά στην ύφεση εμφάνισαν την τάση να συσπειρώνονται, με εξαίρεση όμως την Ιρλανδία, η οποία δείχνει να εντάχθηκε σε μια συσπειρωμένη ομάδα λιγότερο επιβαρυμένων χωρών.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα αποτελέσματα της Eurovision ανακλούν τα αισθήματα έντασης και επαπειλούμενης κατάρρευσης που σκίασαν την Ευρώπη.

Πάντως ένας ανεξάρτητος ερευνητής, ο Νιλ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα, εκτίμησε μιλώντας στο Νature.com ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα, καθώς ενδέχεται να μην είναι στατιστικά σημαντικά.

Απαντώντας σε αυτό το σχόλιο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η «πόλωση» της διετίας 2010-2011 ήταν η μόνη σημαντική διακύμανση των αποτελεσμάτων από το 1998 ως σήμερα.

Επισημαίνουν επίσης ότι η «πόλωση» εξαφανίστηκε το 2012. Και, αν πιστέψουμε ότι η Eurovision είναι καθρέπτης της Ευρώπης, η υποχώρηση της πόλωσης σημαίνει ίσως ότι τα χειρότερα πέρασαν…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024