Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To ζώο με τα περισσότερα πόδια βγαίνει για μια σπάνια βόλτα

To ζώο με τα περισσότερα πόδια βγαίνει για μια σπάνια βόλτα

Αν χρειαζόταν παπούτσια θα έπρεπε να ξοδέψει μια περιουσία, ενώ αν έπρεπε να κάνει πεντικιούρ θα χρειαζόταν μέρες ολόκληρες. Ο λόγος για ένα μυριάποδο που ζει αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Καλιφόρνια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με τα 750 πόδια του. Το Ιllacme plenipes, όπως ονομάζεται το είδος, είχε ανακαλυφθεί το 1926 αλλά δεν εθεάθη ξανά παρά μόλις πρόσφατα.

Αν χρειαζόταν παπούτσια θα έπρεπε να ξοδέψει μια περιουσία, ενώ αν έπρεπε να κάνει πεντικιούρ θα χρειαζόταν μέρες ολόκληρες. Ο λόγος για ένα μυριάποδο που ζει αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Καλιφόρνια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με τα 750 πόδια του.

Το Ιllacme plenipes, όπως ονομάζεται το είδος, είχε ανακαλυφθεί το 1926 αλλά δεν εθεάθη ξανά μέχρι το 2005, οπότε ανακαλύφθηκε εκ νέου από τον βιολόγο Πολ Μάρεκ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον.

Τώρα, ο Δρ Μάρεκ και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά και τη βιογεωγραφία του μυριάποδου στην επιθεώρηση ZooKeys.

Το Ι.plenipes είναι μακρινός συγγενής της σαρανταποδαρούσας (γνωστής και ως σκολόπεντρας), η οποία επίσης ανήκει στα μυριάποδαλ. Το νέο είδος παρουσιάζει ωστόσο μεγάλες διαφορές: είναι πολύ μικρότερο σε μήκος, μόλις τρία εκατοστά το πολύ, και φυσικά φέρει πολύ περισσότερα πόδια.

Όπως όμως συμβαίνει και με αρκετά ακόμα μυριάποδα, ο αριθμός των ποδιών στο Ιllacme plenipes δεν είναι σταθερός: στα θηλυκά άτομα έχουν μετρηθεί έως και 750 πόδια, ενώ τα αρσενικά είναι μικρότερα και διαθέτουν μέχρι 562.

Όλα τα μυριάποδα, μια κατηγορία αρθρόποδων, αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα τμήματα που ονομάζονται μεταμερή. Απολιθώματα δείχνουν ότι τα πρώτα μυριάποδα που εμφανίστηκαν στη Γη είχαν μόνο ένα ζευγάρι ποδιών σε κάθε μεταμερές. Αυτό όμως άλλαξε πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα μυριάποδα ανέπτυξαν δύο ζευγάρια ποδιών σε κάθε μεταμερές, χαρακτηριστικό που πιστεύεται ότι τα βοηθά να σκάβουν στο έδαφος.

Το Ιllacme plenipes παρουσιάζει ωστόσο και κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Φέρει τριχίδια από τα οποία εκκρίνει μετάξι, είναι ντυμένο με έναν ημιδιαφανή εξωσκελετό, δεν έχει μάτια και διαθέτει ασυνήθιστα μακριές κεραίες με τις οποίες αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του.

Σε αντίθεση με άλλα μυριάποδα, τα οποία έχουν εξειδικευμένα στοματικά εξαρτήματα για να μασούν την τροφή τους, το I.plenipes έχει υποτυπώδες στόμα και φαίνεται ότι τρέφεται με ιστούς φυτών ή μύκητες. Τα διπλά άγκιστρα που υπάρχουν σε κάθε πόδι, σε συνδυασμό με άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά, υποδεικνύουν ότι το εξαιρετικά σπάνιο μυριάποδο σκαρφαλώνει στους σχιστόλιθους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχής όπου ζει, λίγο νότια του Σαν Φρανσίσκο.

«To είδος αυτό είναι ο μόνος εκπρόσωπος της οικογένειας στο Δυτικό Ημισφαίριο» σχολιάζει ο Δρ Μάρεκ. «Ο πιθανότερος πλησιέστερος συγγενής του, το είδος Nematozonium filum, ζει στη Νότιο Αφρική» προσθέτει.

Ο τελευταίος κοινός πρόγονος του Ιllacme plenipes και του Νοτιοαφρικανού συγγενή του εκτιμάται ότι έζησε πριν από 200 εκατ. χρόνια στην υπερήπειρο Παγγαία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024