Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ

Πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας στις ΗΠΑ ενέκρινε την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι δύο νέες μονάδες με τις οποίες θα επεκταθεί πυρηνικός σταθμός στη Τζόρτζια βασίζονται σε συστήματα παθητικής ψύξης, σχεδιασμένα να αποτρέψουν ατυχήματα σαν αυτό της Φουκουσίμα.

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας στις ΗΠΑ ενέκρινε την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι δύο νέες μονάδες με τις οποίες θα επεκταθεί πυρηνικός σταθμός στη Τζόρτζια βασίζονται σε συστήματα παθητικής ψύξης, σχεδιασμένα να αποτρέψουν ατυχήματα σαν αυτό της Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες μετά το ατύχημα στο σταθμό του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, κατά την οποία ένας αντιδραστήρας υπέστη μερική τήξη του πυρήνα.

Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται έκτοτε συνεχώς, οι 104 αντιδραστήρες των ΗΠΑ, σχεδιασμένοι τη δεκαετία του 1960 και 1970, σταδιακά αναβαθμίζονται ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν το 20% των συνολικών αναγκών.

Οι δύο νέοι αντιδραστήρες που έλαβαν το πράσινο φως θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό του Βογκτλ στην Τζότρτζια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού «τρίτης γενιάς», τύπου AP1000, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Westinghouse και χρησιμοποιούνται ήδη στην Κίνα.

Οι αντιδραστήρες AP1000 είναι σχεδιασμένοι να παραμένουν σε ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας για περισσότερο χρόνο στην περίπτωση ατυχήματος.

Εκτός του ότι είναι εξοπλισμένοι με εφεδρικές μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας, χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης στα οποία η κυκλοφορία του νερού συνεχίζεται μόνη τους λόγω της βαρύτητας, αντί να απαιτούν εξωτερικές γεννήτριες.

Στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, τρεις αντιδραστήρες βγήκαν εκτός ελέγχου όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τις αντλίες του συστήματος ψύξης.

Σε περίπτωση ενός ανάλογου ατυχήματος, οι αντιδραστήρες AP1000 θα παρέμεναν ασφαλείς για αρκετές ημέρες, αντί για μερικές ώρες.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας εξετάζει τώρα αιτήσεις για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε ακόμα 20 υφιστάμενα εργοστάσια.

Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ισπανία πάγωσαν τα σχέδιά τους για νέους αντιδραστήρες, η Κίνα όμως δεν σταμάτησε την κατασκευή αντιδραστήρων τρίτης γενιάς.

Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη χώρα που κατασκευάζει νέες μονάδες μετά την ιαπωνική τραγωδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024